FOTO Eveniment de tradiție și noblețe, în ziua de Bobotează, la Mihail Kogălniceanu. „Botezul Cailor” și-a desemnat câștigătorii pentru 2024

Botezul cailor la Mihail Kogălniceanu. FOTO Primăria Mihail Kogălniceanu

Tradiție veche de cel puțin un veac, Botezul Cailor, pe 6 ianuarie, de Bobotează, este o sărbătoare ținută cu sfințenie de Primăria Mihail Kogălniceanu. Ca în fiecare an, cei mai frumoși armăsari și bidivii, împreună cu stăpânii lor, și-au dat întâlnire în curtea Centrului pentru Tineret din comună, pentru a primi botezul.

Preotul din comună a stropit caii și pe stăpânii lor cu aghiazma mare, oferindu-le astfel taina care să-i apere de rele în anul care abia începe. Se spune că acei gospodari care aleg să își boteze caii, în această zi de mare sărbătoare creștină, vor avea un an bun, cu recolte mănoase și belșug.

După ce au primit botezul, proaspăt țesălați, împodobiți cu panglici multicolore, cu ciucuri roșii care să-i apere de deochi, cu clopoței care să alunge spiritele rele, caii au fost scoși pe străzile comunei, pentru ca stăpânii lor să poată culege roadele mândriei de a-i fi îngrijit exemplar.

Cel mai iute, cel mai frumos și cel mai puternic armăsar

Tradiția însă cere și o întrecere hipică pentru a demonstra care este cel mai iute animal. În competiție s-au înscris 19 participanți. Caii s-au întrecut, așadar, în viteză, în frumusețe, dar și la proba de atelaj. Juriul și spectatorii au admirat și au aplaudat noblețea, grația, blândețea, puterea, forța și demnitatea cailor. Iar ca în fiecare an, primăria a acordat și premii în bani. Pentru locul I, premiul a fost de 1.000 de lei, locul II a primit 800 de lei, locul III 500 de lei, iar prima și a doua mențiune câte 200 de lei fiecare.

Iar clasamentele au arătat după cum urmează: la proba de viteză, primul loc pe podium a fost adjudecat de Florin Vagner și calul său, urmați pe treptele II și III de către Liviu Ghiorțu și Alexandru Bonea, în timp ce calul lui Adrian Stoica i-a adus stăpânului, de această dată, doar o mențiune.

La proba de frumusețe, Mihai Fâșie și-a adjudecat trofeul, urmat de George Jira, Nicolae Ivanciu și Cornel Stere și Selciuk Mustafa, fiecare cu câte o mențiune.

La proba de atelaj, tot un Vagner, Claudiu Valentin, a plecat acasă cu locul I, locurile II și III fiind adjudecate de Fernando Bonea și Valentin Urdea. Cele două mențiuni au fost acordate lui Dumitru Gârțu și lui Florin Lache.

Împărtășind bucuria oamenilor și totodată satisfacția încă unui eveniment reușit, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu le-a transmis celor prezenți următoarele:

„În primul rând, îi felicit pe toți cei care au participat, astăzi, la acest eveniment important pentru comuna noastră! Mă bucur că an de an ducem mai departe tradiția Botezului Cailor care reprezintă un eveniment cultural important al comunității noastre, transmis din generație în generație. Și prin intermediul dumneavoastră, doresc să le urez tuturor cetățenilor din comuna Mihail Kogălniceanu să aibă parte de un an bun, cu sănătate și prosperitate”.

Botezul Cailor în satul Piatra

Bucuria și voia bună i-au molipsit, astăzi, și pe locuitorii satului Piatra, din comuna Mihail Kogălniceanu. Cu mic, cu mare, oamenii s-au reunit pentru a participa sau pentru a asista la tradiționalul botez al cailor, oficiat de preotul paroh. Nu mai puțin de 25 de armăsari, atât ai oamenilor din Piatra, cât și ai altor gospodari din satele învecinate, s-au strâns pentru a fi stropiți cu aghiazma mare. Prin această binecuvântare a preotului, oamenii speră ca ei și animalele din gospodărie să fie feriți tot anul de rele, iar semnele de belșug să nu le ocolească ograda.

Caii frumos înveșmântați au oferit și la Piatra un spectacol similar, în care s-au întrecut în frumusețe, viteză și forță.

Cel mai aprig armăsar la proba de viteză s-a dovedit a fi cel al lui Dacian Bucăluță, urmat pe locurile II și III de caii gospodarilor Constantin Bioancă și Costel Ciovnicu.

Un exemplar de-a dreptul spectaculos, calul lui Dacian Bucăluță i-a adus stăpânului locul I și la jurizarea privind frumusețea, unde pozițiile inferioare ale podiumului au fost ocupate de caii gospodarilor Iulian Condurachi, Denis Morariu, Costel Ciovnicu și Gabriel Năstase.

Proba de atelaj i-a poziționat pe locului I, II și III ale podiumului pe Nicu Sbârcea, Nicușor Done și Ion Guran, în timp ce mențiunile au mers la Ion Lazăr și Alexandru Bratu.

Dincolo de premiile în bani pe care le-au primit și de admirația deosebită pe care caii lor au stârnit-o atât din partea adulților, cât mai ales a copiilor, partcipanții la concursurile organizate cu prilejul Botezului Cailor, la Mihail Kogălniceanu, susțin că cel mai important este ca animalele să fie sănătoase și viguroase.

De altfel, chiar dacă în prezent caii din gospodării mai mai sunt înhămați la munci grele cum se întâmpla pe vremuri, oamenii păstrează obiceiul de a-i avea în ogradă, de a-i iubi și de a-i îngriji, așa cum au văzut la părinții, bunicii și străbunicii lor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*