FOTO Afacere de sezon la Constanța: autocolante anti-preoți

Protest anti-preoți la Constanța. FOTO Cosmin Bele
Protest anti-preoți la Constanța. FOTO Cosmin Bele

Ultima trăsnaie care face vâlvă pe Internet sunt autocolantele care gonesc preoții care merg la ușile localnicilor pentru sfințiri de sezon.

În această perioadă preoții din toată țara merg pe la casele credincioșilor pentru “a aduce vestea nașterii lui Iisus”. Traseul se repetă în după anul nou, atunci când preoții merg cu “Botezul” pe la casele oamenilor. Credincioșii creștin – ortodocși care primesc preoții în case obișnuiesc să le ofere bani. Sumele variază între 15 și 200 lei în funcție de posibilitățile materiale ale credincioșilor sau de dorința exprimată direct de preot.

Prețul este mai mic în zonele rurale, dar acolo sătenii spun că preotul intră direct în curtea enoriașului dacă poarta este descuiată. Există și cazuri de preoți care fac acest gest benevol și chiar refuză banii oferiți de către credincioși.

Demers împotriva “Cerșetorilor în sutană”

Momentul a fost anticipat de un constănțean care a creat autocolantele anti-preoți.

“Interzis Cerșetorilor cu Sutană” scrie pe folia auto-adezivă de 10x15cm care poartă imaginea stilizată a unui preot cu barbă, cruce și un sac cu simbolul monedei Euro. Creativul a mărturisit celor interesați de autocolante că le vinde cu 1 leu/bucata doar pentru a-și scoate cheltuiala cu tipărirea lor.

Atunci când au început să apară cereri și din alte zone ale țării omul a promis că le trimite gratuit, cu condiția ca eventualii cumpărători să achite costul expedierii.

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală
Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

Părintele Eugen Tănăsescu: “Scopul vizitei nu este colecta de bani”

Am discutat despre acest subiect cu purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu. Acesta a acceptat să formuleze o opinie personală asupra acestui subiect și nu una care să reprezinte instituția din care face parte.

“Probabil este dorința unei persoane care fie posedă mult umor negru, fie nu cunoaște legile țării. Domnia sa nu se poate pronunța în numele tuturor locatarilor, iar încercarea obstrucționării exercitării unui cult poate fi sancționată și cu dosar penal. Sper să fie doar o emoție negativă de moment”, a declarat părintele Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

Preotul constănțean spune că sumele oferite preoților nu sunt impuse de aceștia.

“Sunt sume benevole. Scopul vizitei pastorale nu este colecta de bani. Aceasta este o gândire materialistă. În primul rând preoții vestesc Nașterea lui Hristos. Este, ca să spunem așa, colindul oficial al Bisericii. Până la urmă și colindele vorbesc de “covrigi și nuci multe”. Prin urmare, gazda, dacă este binevoitoare, răsplătește pe colidatori după dragoste și putință.

Pentru că se apropie Sărbătorile, iertăm respectivului și încercarea de a jigni clerul. Hristos ne învață să fim iertători dar și înțelepți”, a mai declarat preotul Eugen Tănăsescu pentru Constanța NEWS.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. I-auzi la popă! Îl acuză pe omul respectiv că nu cunoaște legile țării. Dar de când legile țării interzic aplicarea unui afiș pe propria ușa, de la casa proprietate personală sau de la compania privată pe care o poate avea un cetățean? Dar popa știe că România este un stat laic? Da, da, da… Știu că BOR și-ar dori ca Biserica să capete cât mai multă influență. Și, dacă ar fi după ei, religia ar trebui să fie obligatorie. Cea ortodoxă, evident.Dar Eu îi atrag preotului atenția, și nu numai lui, ci tuturor celor asemeni lui, că religia este o OPȚIUNE PERSONALĂ și nu o obligație generală. Și să-mi arate dumnealui unde sunt menționate în Biblie toate ritualurile astea de au ajuns să se practice în ziua de azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*