Fosta șefă a SPIT Constanța, Virginia Uzun, condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă

Curtea de Apel Constanța/ FOTO Catalin Schipor

Fosta șefă a Serviciului Public de Taxe și Impozite din Constanța, Virginia Uzun, a fost condamnată miercuri, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, iar decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Procurorii DNA trimiseseră în judecată pe Virginia Uzun, pe Bogdan Coronea, pe Ghiulendan Rașid și pe Carmen Aurelia Trentea Tatu pentru organizarea unor seminarii de formare profesională, dar serviciile nu fuseseră prestate.

Curtea de Apel Constanța a condamnat-o pe Virginia Uzun la o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, interzicându-i dreptul de a ocupa o funcție publică pe o durată de doi ani. Virginia Uzun este obligată să presteze o muncă în folosul comunității pe o durată de 90 de zile în cadrul Direcției de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanța sau la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Instanța a mai hotârât condamnarea lui Bogdan Coronea, președintele unei asociații care a organizat seminarii de formare profesională, la doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, Ghiulendan Rașid și pe Carmen Aurelia Trentea Tatu au fost achitate. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directoarei SPIT Constanța, directoarei adjuncte, șefei de la Resurse Umane și administratorul unei Asociații, pentru fapte de corupție.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în intervalul noiembrie – decembrie 2017, inculpata Uzun Virginia, în calitatea menționată mai sus, cu rea credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe (S.P.I.T.) Constanța, în calitate de achizitor, și asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice.

Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.

Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și totodată un folos necuvenit pentru asociația “prestatoare” a serviciilor respective.

Efectuarea plăților ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum și de inculpatele Trentea Tatu Carmen Aurelia și Rașid Ghiulendan care, în calitățile menționate mai sus, au semnat contractele și au ordonanțat la plată cursurile respective.

În același context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpații Uzun Virginia, Rașid Ghiulendan și Trentea Tatu Carmen Aurelia).

În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.

Acuzațiile sunt:

Uzun Virginia la data faptelor director executiv în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale (S.P.I.T.) al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

Abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Fals intelectual în formă continuată,
-complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată

Complicitate la delapidare,

Coronea Bogdan Andrei, la data faptelor președinte al unei asociației, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

Fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

Complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

Delapidare,

Rașid Ghiulendan, la data faptelor șef al compartimentului Resurse Umane din cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

Fals intelectual în formă continuată,

Complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

Trentea Tatu Carmen Aurelia, la data faptelor director executiv adjunct în cadrul Serviciului Public de Impozite și Taxe Locale al mun. Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

Fals intelectual în formă continuată,

Complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*