FOTO VIDEO Medgidia, scenă pentru cei mai bun dansatori din România. Festivalul de Dans Sportiv, organizat de Primăria Medgidia, și-a desemnat câștigătorii

Festivalul Național de Dans Sportiv Medgidia, 2018. FOTO CTnews.ro
Festivalul Național de Dans Sportiv Medgidia, 2018. FOTO CTnews.ro

Sala Sporturilor din Medgidia a devenit în weekend sală de bal pentru Festivalul de Dans Sportiv care s-a desfășurat aici. A fost un maraton al eleganței în pași de dans, la care și-au adus contribuția 500 de dansatori înscriși în concursul care a durat 8 (opt) ore, de dimineață și până seara. Publicul a fost profund impresionat de spectacolul oferit de concurenţi, iar arbitrii au rămas uimiţi de complexitatea coregrafiilor.

“Toată ziua a fost un maraton de dans aici la Medgidia și sperăm că publicul a gustat din plăcerea de a dansa și din energia pozitivă care a emanat pe tot parcursul zilei. Am început dimineață cu programul de începători și odată cu trecerea timpului am urcat și în clasele valorice din ce în ce mai avansate, iar acum, spre seară, chiar la nivel internațional. Am avut perechi de nivel internațional pe ringul de dans al Sălii Sporturilor din Medgidia” spune Iulian Ghencea, unul dintre membrii juriului.

La Medgidia s-a dansat în două stiluri mari: au fost dansurile de bal (vals lent, vals vienez, quick step, tango, slow-fox) și dansurile latino-americane (samba, cha-cha, rumba, passo doble și jive). Toate au fost performate de dansatori din ce în ce mai experimentați. Dansul sportiv are două mari secţiuni, diferite una de cealaltă: categoria “Standard” sau “secțiunea europeană” și categoria “Latino” sau secțiunea “latino-americană”. Fiecare categorie are cinci probe diferite și fascinante deopotrivă. La început, toți dansatorii le învață și le practică pe toate, dar când mai cresc și se maturizează, fiecare se specializează într-o secțiune anume, în funcție de temperamentul propriu.

“De la un anumit nivel, dansatorii pot opta pentru o anumită categorie pentru care au calități mult mai bune, fizice și emoționale. Experiența crește odată cu vârsta, însă pot să vă spun că avem și perechi de copii care se descurcă minunat pe dansurile mai avansate, cum ar fi rumba și passo doble, care se pretează mai mult pentru dansurile de adulți, dar chiar și copiii dansează foarte bine aceste dansuri. Din acest motiv avem perechi de copii care reprezintă România la competiții internaționale cu mare succes” explică Iulian Ghencea, membru al juriului Festivalului de la Medgidia.

Parchetul Sălii Sporturilor din Medgidia “a luat foc” sub pașii dansatorilor, atât de multă energie s-a consumat pe ringul de dans. Dacă la secțiunea europeană (vals) perechile și-au arătat grația și eleganța, când a venit rândul secțiunii latino (tango) sângele a fiert în vene. La tango efortul e mai mare, fetele sunt îmbrăcate mai provocator, iar băieţii par mai puternici cu cămăşile lor mulate.

“Dansurile latino sunt mai grele decât toate celelalte pentru că acolo este foarte multă muncă și e nevoie de o condiție fizică foarte bună, plus cardio. Depinde mult de munca pe care o depui la repetiții; la mine e în jur de 9 ore pe săptămână” spune Gabriel Dabu de 16 ani, unul dintre dansatorii premiați la Medgidia. Partenera lui îl aprobă din cap și când vine vorba de efort și la capitolul preferințe.

“Prefer latino, pentru că degajă mai multă energie și mă caracterizează pe mine. Mă antrenez cam 2-3 ore pe zi” spune Georgiana Florentina de 12 ani.

Paşii de dans se învaţă într-o lună. Estetica și tehnica în schimb, se capătă prin multă muncă. I-am întrebat pe Horia Iordache și pe partenera sa Andreea Pieptea, cât de mult transpiră în sala de repetiții ca să ajungă la performanța de concurs național.

“Noi facem o pereche bună de mult timp și ne antrenăm în fiecare zi o oră-două, cam 6 zile pe săptămână. Eu fac dans sportiv și de societate de 11 ani. Prefer tangoul – pare un dans mai bărbătesc” spune Horia Iordache (18 ani).

Este de înțeles: la tango se pune foarte mult accentul pe condusul femeii de către bărbat. Bărbatul este simbolul puterii și al stabilităţii. Este creatorul, coregraful şi cel care își asumă toate responsabilităţile faţă de parteneră. Tot el e atent la muzică, și îi dă fetei senzaţia de confort şi siguranţă.

“Horia este puțin mai mic decât mine; eu fac dans de la 7 ani și jumătate și am 21 de ani. La categoria dansurilor standard, preferatul meu este vals lent, iar la latino preferata mea este rumba. Rumba, pentru că este dansul dragostei, iar valsul lent pentru că mă duce cu gândul la dansurile de bal” spune Andreea Pieptea, partenera de concurs a lui Horia Iordache.

Festivalul De Dans Sportiv a adus multă noblețe orașului Medgidia. A fost mai mult decât un concurs: o paradă a muzicii clasice, o defilare de costume de bal și de epocă, un spectacol de sunet și lumini.

“Primăria Municipiului Medgidia a fost onorată să organizeze cea de-a doua ediție a Festivalului Național de Dans Sportiv, Medgidia 2018. La această ediție festivalul a devenit unul național pentru că a adunat participanți de pe întreg teritoriul României. Suntem foarte bucuroși că această ediție a fost un adevărat succes, participanții – mai mult decât încântați, și au adus un plus de energie și culoare în oraș. După cum ați putut urmări, ei sunt prezenți pe diverse categorii de vârstă începând cu vârsta de 4 ani pînă la 35 de ani” a declarat Andreea Chiriac, purtătorul de cuvânt al primăriei Medgidia.

“Eu mulțumesc Primăriei Medgidia și domnului primar pentru sprijinul acordat în organizarea acestui concurs de nivel național, și mă bucur pentru că l-am avut alături și pe colegul meu Mihai Petre, multiplu campion național” a spus Iulian Ghencea, din juriul concursului.

Toate talentele pe care le-am văzut dansând la Medgidia se pregătesc de acum pentru marile competiții internaționale. Pentru că în România, în absenţa unor localuri dedicate dansurilor de societate, dansul lor rămâne ori un hobby practicat sporadic pe la petreceri, ori un sport de performanţă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*