FOTO VIDEO Festivalul Dapyx a strâns zeci de mii de oameni la Medgidia. Muzica de calitate și reconstituirile istorice – semnul unui nou început pentru municipiu

Smiley pe scena Festivalului Dapyx Medgidia. FOTO Adrian Boioglu
Smiley pe scena Festivalului Dapyx Medgidia. FOTO Adrian Boioglu

Prima ediție a Festivalului Dapyx de la Medgidia s-a transformat într-un eveniment major atât pentru municipiul care l-a găzduit cât și pentru mii de turiști care au lăsat plaja și evenimentele de pe faleză pentru ceva cu totul aparte.

Numele festivalului, dat de regele Dapyx – getul care a rămas singur să dea piept cu romanii atunci când alți lideri locali au fugit din calea armatelor, pare să se potrivească de minune Medgidiei. Orașul a fost până acum privat de evenimente culturale, istorice și concerte de amploare. La final, toată lumea s-a declarat mulțumită, iar bucuria din ochii spectatorilor i-a determinat pe organizatori să promită și o ediție a doua a acestui festival.

Evenimentul a durat 4 zile și a fost împărțit în 3 mari secțiuni – zona de bunătățuri – grătarele și ceaunele încinse de Chef Radu Zărnescu și Master of Flames, zona de jocuri și reconstituiri istorice și marile concerte din fiecare seară.

Reprezentanții forțelor de ordine participante au declarat că în cele patru zile, s-au perindat pe la festival aproape 100.000 de oameni. Unii au venit doar ziua pentru a testa bucatele preparate, alții s-au bucurat de momentele istorice, iar cei mai mulți au venit doar spre seară, atunci când și-au aplaudat artiștii preferați.

Muzica de calitate a dat tonul adevăratei petreceri. În prima seară, spectatorii au avut parte de ritmuri folk. Seara a doua a fost cea a rock-ului. Trupe precum Iris, Pasărea Rock și Cargo au ridicat spectatorii în picioare. La concurență cu trupele rock au fost artiștii și ansamblurile populare din cea de a treia seară. Dar punctul culminant a fost atins în noaptea de 1 mai, atunci când pe scenă au urcat Feli, Smiley, Carla’s Dreams și Voltaj.

Show-ul s-a încheiat cu un uimitor foc de artificii.

Urmăriți o parte dintre înregistrările LIVE realizate de către echipa Constanța NEWS. Calitatea imaginii a depins de rețeaua 4G din zonă.

Valentin Vrabie: “În zece luni am dat un exemplu de unitate în Medgidia”

Primarul municipiului Medgidia a mărturisit, pentru “Constanța NEWS” că va exista cu siguranță și o ediție a doua a acestui Festival. Edilul a subliniat rolul unui eveniment istoric și cultural în menținerea unității pentru orașul pe care îl conduce.

“Eu nu m-am uitat la eveniment, m-am uitat la oameni, iar chipurile oamenilor mi-au spus mie că a fost un moment zero de unde Medgidia se va remonta. Medgidia are valori, are un potențial uman fantastic și o dorință enormă a oamenilor de a-și recâștiga demnitatea. Acest eveniment le-a redat oarecum mândria că în Medgidia se întâmplă lucruri la care s-a uitat întreaga țară”, a declarat Valentin Vrabie pentru Constanța NEWS. 

Viceprimarul Luminița Vlădescu a recunoscut că în mandatele ei trecute oamenii nici nu au visat la așa ceva.

“Bucurie am văzut pe fețele medgidienilor și nu numai. Oameni din tot județul au fost aici. Ne-am bucurat să realizăm acest eveniment alături de colegii noștri, în special alături de o echipă tânără și dornică să arate că există viață în Medgidia și că se poate trăi frumos aici, cu zâmbetul pe buze. Eu sunt foarte bucuroasă că pot să trăiesc acest moment alături de colegii mei și de domnul primar. Până acum aceste lucruri nu s-au întîmplat, dar toate au un început”, a mărturisit Luminița Vlădescu pentru Constanța NEWS.

Bloggerul Valentin Coman, președintele “Grupului pentru Jurnalistm, Cultură și Comunicare”, unul dintre cei care s-au implicat în organizarea festivalului a explicat, pentru Constanța NEWS, importanța dimensiunii istorice a festivalului.

“Dapyx este un nume care trebuia adus în actualitate. Dapyx este un exemplu și un simbol. El nu a acceptat stăpânirea romană, care a luptat împotriva ei și care s-a sacrificat, deși alți vecini de-ai lui au fugit cu averile. Dapyx s-a sacrificat, a luptat și a pierit. Astăzi arheologii caută cetatea lui Dapyx e o situație frumoasă pentru Medgidia care intră în istorie și se încarcă de simboluri. În aceste zile, numărul celor care au venit a depășit 100.000. Acești 100.000 de oameni au citit cuvintele lui Nicolae Iorga: Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. E momentul și trebuie să ne cunoaștem părinții”, a declarat Valenti Coman. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*