Eugen Tănăsescu despre incendiul de la Palatul Arhiepiscopal: „Pagubele sunt însemnate din punct de vedere material, dar ne bucurăm că nu avem pagube umane”

Părintele Eugen Tănăsescu. FOTO Arhiva Personală

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu a explicat luni, 17 octombrie, că încă nu a fost făcută o evaluare a pagubelor produse în urma incendiului care a afectat acoperișul Palatului Arhiepiscopal din Constanța. El spune că va avea loc și o întâlnire cu asiguratorul clădirii și se va vedea ulterior de ce este necesar pentru reabilitarea acesteia.

„Evaluăm ce s-a întâmplat și vedem ce este de făcut pe viitor. Palatul Arhiepiscopal trebuie repus în funcțiune. La ora aceasta el nu este funcțional pentru că a ars și podul. Menționez că acolo nu era o mansardă, era vorba de podul clădirii. A ars, practic, podul Palatului Arhiepiscopal, construit în 1923 și datorită lemnăriei care era foarte uscată mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm și noi ceea ce pompierii au spus și anume, sursa incendiului a fost o sursă de foc uitată, o lumânare sau o candelă, undeva într-o chilie. (…)Suntem în proces de evaluare și mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Nu avem trasă o linie la pagube la momentul ăsta, dar pagubele sunt însemnate din punct de vedere material și ne bucurăm că nu avem pagube umane în sensul că nu am avut victime. Asta este partea bună a poveștii”, a declarat Eugen Tănăsescu.

El spune că incendiul nu a afectat clădirea mai jos de acel pod, dar pagube se înregistrează în urma folosirii apei de către pompieri în lupta cu focul.

„Nu erau practic chilii, erau niște spații pe care noi le amenajasem acolo pentru diverse nevoi, ca niște spații tehnice, și stăteau și călugării care se mai rugau. Din fericire, tavanul acelor chilii sau, daca vreți, podișul podului a fost bine făcut la vremea respectivă, incendiul a rămas numai la nivelul podului, dar chiliile de jos sunt afectate de apă deoarece cantitatea de apă care s-a folosit la stingerea incendiului a afectat pereții clădirii. (…) Vom face o expertizare a structurii de rezistență. Se pune problema mai ales la partea superioară pentru că și focul, dar și cantitatea de apă folosită e posibil să fi afectat cumva rezistența. Desigur, va fi o expertiză. (…) Mai întâi trebuie făcut o expertiză, apoi niște autorizații. Deci va dura ceva. Nu știu să vă zic cam cât, dar e de ordinul lunilor”, a explicat el.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului spune că nu a fost luată în calcul modalitatea în care se va face reabilitarea imobilului, dar este posibilă să se apeleze și la ajutorul credincioșilor.

„Sigur, în momentul în care stabilim o campanie de donare vă informăm. Este și aceasta în discuție, dar, la acest moment, nu am hotărât cum și ce facem. Luăm în calcul toate variantele posibile. Vom discuta și cu autoritățile locale, dacă e nevoie și cu cele centrale, dat fiind că clădirea Arhiepiscopiei este o clădire oarecum de patrimoniu, nu e de clasa A, dar e de patrimoniu și atunci vedem ce spune și legislația, cum putem să rezolvăm această chestiune”, a mai explicat prelatul.

Potrivit acestuia, Arhiepiscopul Tomisului nu a fost audiat în legătură cu acest incendiu, fiind chestionați numai călugării aflați în acel moment în clădire. Aceștia urmează să fie relocați, deoarece nu mai pot să locuiască în imobil.

„Au fost audiați și părinții călugări care s-au autoevacuat. Ei sunt cumva sursa primară a informației. Nu va fi audiat Înalt Prea Sfințitul Teodosie că nu are de ce, el nu a avut legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo. (…) Călugării au fost relocați prin diverse locuri, pe unde s-a putut. Niște credincioși din spatele catedralei au luat vreo două măicuțe acasă, mai avem niște spații în oraș. Încercăm să îi relocăm pe unde se poate. Marea problemă cu călugării aceștia este că în primul rând nu au unde sta, iar în al doilea rând, așa cum a fost și Înalt Prea Sfințitul, nu mai au niciun bun personal pentru că au fost afectați de incendiul respectiv și trebuie să îi ajutăm și pe ei cumva. Avem centre sociale, dacă inițiăm donații de haine, bunuri, valori, bani, vă vom ține la curent”, a mai explicat Eggen Tănăsescu.

El a mai precizat că sediile administrative, aflate la parter și etajul unu, nu au fost afectate, dar o parte din activitatea instituției va funcționa la domiciliu, cum a fost în pandemie.

„Parte din birouri probabil că vor fi mutate, e a doua variantă să mutăm niște birouri care trebuie să funcționeze. Clădirea este nefuncțională, deci deocamdată aici nu se pune problema să funcționeze ceva”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*