Elevii constănțeni susțin greva generală a profesorilor și solicită mărirea salariilor acestora

Inspectoratul Școlar Județean Constanta. FOTO Cătălin Schipor

Asociația Elevilor din Constanța și-a exprimat sprijinul pentru profesori, care intenționează să declanșeze luni, 22 mai, o grevă generală și, printr-un comunicat de presă emis miercuri, 17 mai, au subliniat importanța luptei pentru o educație de calitate.

„Ne exprimăm susținerea totală și necondiționată față de greva profesorilor și doleanțele lor. Considerăm că atât elevii cât și profesorii sunt victime ale statului român și al batjocurii față de educație exprimată de acesta. În acest sens, este necesar să fim cu toții solidari și uniți în lupta pentru o finanțare adecvată a educației”, se precizează în documentul citat.

Reprezentanții AEC reamintesc că salariile reduse din învățământ și subfinanțarea afectează în mod direct procesul educațional și au un impact negativ asupra rezultatelor elevilor. Ei își îndeamnă colegii să fie solidari cu profesorii și să nu participe la orele de curs în timpul grevei, pentru a susține lupta cadrelor didactice pentru salarii mai bune.

„Considerăm că mărirea salariilor profesorilor este mai mult decât necesară, precum și benefică pentru elevi. Fără compensații materiale optime, direct proporționale cu munca pe care cadrele didactice o depun, actul educațional ajunge să sufere o scădere. Mai mult, la momentul actual, tinerii nu se simt motivați în a urma o meserie în învățământ din cauza salariilor mici. Astfel, aceștia ajung să se orienteze spre alte cariere, urmând ca acest fapt să cauzeze o criză în numărul de profesori în următorii ani. În lipsa cadrelor didactice, școlile ajung să fie nevoite să angajeze persoane fără pregătire”, au mai transmis sursele citate.

În concluzie, elevii din Constanța susțin demersurile profesorilor pentru îmbunătățirea condițiilor din sistemul de învățământ și pentru o remunerație adecvată a muncii depuse de aceștia și consideră că solidaritatea elevilor cu profesorii este esențială pentru a obține schimbări pozitive în sistemul educațional.

Marți, 16 mai, a avut loc o conferință de presă a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federației Națională Sindicală „Alma Mater”, unde a fost anunțată declanșarea unei greve de avertisment în data de 17 mai și începerea grevei generale în data de 22 mai.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*