Echipajul navei „Alexandru Cătuneanu” a revenit acasă de la exercițiul multinațional „Ariadne 20”

Echipajul navei „Alexandru Cătuneanu” a revenit acasă din Marea Ionică. FOTO SMFN
Echipajul navei „Alexandru Cătuneanu” a revenit acasă din Marea Ionică. FOTO SMFN

Nava militară „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” s-a întors marți, 30 iunie, din Golful Patras, Marea Ionică, unde a participat la Exercițiul multinațional de luptă contra minelor „Ariadne 20”, organizat de Forțele Navale Elene. Scopul aplicației militare a fost de a consolida cooperarea și creșterea interoperabilității cu structuri NATO specializate în domeniul luptei contra minelor din Bulgaria, Grecia, Italia, Spania și Turcia.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), nava maritimă hidrografică a parcurs peste 1.300 de mile marine și a înregistrat 184 de ore de marș, timp în care a participat la secvențe de instruire întrunite forțe navale – forțe aeriene, în care a asigurat suportul informațional integrat și cercetarea hidrografică subacvatică, necesare pentru lupta contra minelor. De asemenea, în timpul marșului spre portul grecesc Patras, nava „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a înregistrat o premieră pentru Direcția Hidrografică Maritimă, prin tranzitarea pentru prima dată a Canalului Corint.

Pe timpul exercițiilor militare desfășurate în ariile desemnate, s-au descoperit șapte contacte submerse, printre care și o mină de exercițiu de tip MK55, confirmată cu AUV „Remus” ce aparține scafandrilor de luptă EOD. Mina a fost recuperată, adusă la bordul navei și predată partenerilor eleni în portul Patras.

Nava, comandată de locotenent-comandorul Laurențiu Toma și cu 52 marinari la bord, a fost întâmpinată la sosirea în portul Constanța de Șeful Resurselor din Statul Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Cristian Lișman, care a transmis echipajului felicitări și mesajul de bun-venit acasă din partea conducerii Forțelor Navale.

Echipajul navei „Alexandru Cătuneanu” a revenit acasă din Marea Ionică. FOTO SMFN
Echipajul navei „Alexandru Cătuneanu” a revenit acasă din Marea Ionică. FOTO SMFN

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*