Dispensarul din Sinoe are din nou acces la apă potabilă, iar confortul și condițiile de igienă pentru pacienți s-au îmbunătățit

Dispensarul din Sinoe. FOTO Primăria Mihai Viteazu

Reabilitat ultima dată în 2008, cu ajutor din partea militarilor americani din Baza de la Mihail Kogălniceanu, dispensarul din localitatea Sinoe beneficiază din nou, de două săptămâni, de apă curentă, iar anumite încăperi, care căzuseră pradă degradării, au fost renovate. Era și timpul, spune viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Mihai Viteazu, Adrian Costache.

„Am săpat o fântână, pentru că cea veche secase și aveam nevoie să asigurăm apă curentă la dispensar, unde am renovat și holul care începuse să se degradeze, gresia era spartă și chiar se impunea să facem aceste lucrări de renovare, pentru a reda confortul și condițiile de igienă necesare funcționării unei astfel de unități sanitare.  Am mai turnat și un trotuar, am pus două băncuțe, am amenajat puțin curtea dispensarului, dar cel mai important este că am reușit să rezolvăm problema alimentării cu apă curentă, fiindcă întreținerea spațiului începuse să devină foarte costisitoare din cauza acestui inconvenient. Așa că am săpat o fântănă nouă și am instalat un hidrofor să putem să asigurăm apa curentă în dispensarul Sinoe”, a explicat Costache.

Lucrările de reabilitare aduse dispensarului din Sinoe au fost făcute din bugetul primăriei, iar costurile au fost de circa 13.000 de lei. Investiția a avut în vedere îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru cei aproximativ 1.700 de locuitori ai satului Sinoe.

„Dispensarul este o clădire veche, inițial a fost renovată și utilată printr-o sponsorizare oferită de o firmă americană, acum mai bine de zece ani, însă de atunci a rămas la stadiul acela, iar noi încercăm, în măsura posibilităților, să facem mici modificări și renovări pentru desfășurarea în bune condiții a activității în acest dispensar uman”, a reiterat viceprimarul cu atribuții de primar.

Trebuie precizat faptul că dispensarul din Sinoe găzduiește cabinetul unui medic de familie, care are program cu pacienții de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri.

Alimentarea cu apă curentă a unității sanitare din Sinoe rezolvă însă doar o mică parte din neajunsurile cu care se confruntă comunitatea din Mihai Viteazu, a mai mărturisit Adrian Costache.

„La noi în comună avem o mare problemă cu apa, pentru că fântânile au secat și la ora actuală sunt câteva familii – deloc puține – cărora le asigurăm apă cu cisterna, apă menajeră, apă pentru animale, adică avem o problemă destul de gravă. Noi avem proiecte depuse pentru instalarea de rețele de apă și canalizare, dar cu problemele care există la noi în localitate, proiectele sunt foarte greu de accesat”, recunoaște reprezentantul autorității locale.

Proiectul de apă și canalizare pentru localitatea Sinoe a intrat în derulare în 2020, însă s-a blocat anul trecut, din cauză că firma care executa lucrarea a intrat în insolvență. Ca atare, primăria s-a văzut nevoită să reia procedurile de contractare a unei noi firme care să ducă mai departe implementarea proiectului.

„Suntem în faza de licitare acum să putem să continuăm lucrarea de instalare a rețelei de apă și canalizare în Sinoe, iar pentru Mihai Viteazu am depus proiectul pe PNRR, din primăvară, din martie mai precis și așteptăm finanțarea. Deocamdată este în lista de verificări”, a mai precizat Adrian Costache.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*