Dezechilibrul emoțional nu trebuie ignorat la menopauză. Interviu cu Dr. Irina Goțea-Nițulescu, medic specialist psihiatrie în cadrul Centrului de management al menopauzei, din Policlinica Delfinariu Constanța

Dr. Irina Goțea-Nițulescu. FOTO Regina Maria

Menopauza este o stare care face parte din procesul biologic natural al femeilor, însă este important de știut că fiecare femeie experimentează diferit această etapă atât ca durată, cât și ca intensitate. Modificările hormonale pot declanșa, de multe ori, stări emoționale negative precum anxietatea, iritabilitate, insomnie, oboseală cronică, tulburări cognitive, scăderea stimei de sine, și chiar depresie. Acestea trebuie înțelese și recunoscute încă de la primele semne. Prin apelarea la ajutor de specialitate, femeile vor gestiona aceste simptome mai ușor și vor traversa în condiții de confort acest capitol al vieții.

Analizăm într-un interviu cu Dr. Irina Goțea-Nițulescu, medic specialist psihiatrie, care sunt cele mai frecvente tulburări psiho-emoționale experimentate de femei la menopauză și de ce este important să apeleze la medicul psihiatru când se confruntă cu aceste simptome.

Cât de important este suportul psihiatric pentru femeile care trec prin menopauză?

Deși doar o parte din femeile aflate la menopauză dezvoltă o afecțiune psihică, suportul psiho-social este indicat în toate cazurile pentru o adaptare fizică și psiho-emoțională cât mai blândă în noua etapă de tranziție. Suportul psihiatric este important când vorbim despre simptome de intensitate clinică, cum ar fi insomnia, anxietatea sau schimbările de dispoziție, întrucât echilibrul și sănătatea mintală sunt esențiale pentru calitatea vieții.

Care sunt cele mai frecvente tulburări experimentate de femei la menopauză? Diferă acestea de la o femeie la alta?

Perioada tranziției la menopauză este unică pentru fiecare femeie. Vârsta, durata, schimbările fizice și impactul psihologic pot varia în funcție de multipli factori. În această etapă, pot debuta cel mai frecvent simptomele de anxietate și tulburări de dispoziție, alături de insomnie. De asemenea, incidența depresiei se dublează la menopauză. Aceste tulburări se pot declanșa inclusiv la femeile care nu au antecedente psihiatrice, cât și în cazul menopauzei cauzate de intervențiile chirurgiale precum histerectomia sau ovarectomia.

Când ar trebui să știe o femeie aflată la menopauză că este necesar să programeze o consultație la medicul psihiatru?

Vizita la un medic psihiatru ar trebui sa fie luată în considerare atunci când sunt sesizate schimbări care ne afectează funcționarea și calitatea vieții. Fie că vorbim despre niște stări emoționale intense, dificil de gestionat, de probleme cu somnul aparent banale, de o scădere a performanțelor cognitive („ceață mentală”), sau despre unele schimbări de dispoziție sesizate poate mai mult de către cei din jur, medicul psihiatru poate fi sprijinul de care avem nevoie pentru a parcurge într-un mod cât mai blând perioada de tranziție la menopauză.

Cât de mult le este afectată viața femeilor care experimentează schimbări de dispoziție la menopauză (ne referim aici la viața de familie, viața profesională, dar și socială)?

Menopauza este adesea asociată cu o varietate de simptome neplăcute care pot dura până la 7 ani după tranziție. Numeroase studii au demonstrat o asociere între aceste simptomele și o calitate mai scăzută a vieții. În cazul schimbărilor de dispoziție, a fost evidențiată o scădere importantă a productivității, o afectare directă a funcționării profesionale, a relațiilor socio-familiale și a sănătății fizice a femeilor, crescând inclusiv riscul de a dezvolta tulburări în legătură cu abuzul de substanțe sau alcool.

Cum decurge o consultație în cabinetul de psihiatrie pentru femeile aflate în această etapă a vieții?

Cabinetul de psihiatrie este un spațiu sigur, iar consultația psihiatrică este o discuție liberă. Implică o serie de întrebări legate de simptomele actuale, starea generală de sănătate, stilul de viață și alți eventuali factori de stres sau de risc. Pe baza informațiilor strânse, se va formula un diagnostic, urmat de o discuție în vederea elaborării celui mai potrivit plan terapeutic – farmacologic (medicamentos) și/sau non-farmacologic. De asemenea, este nelipsită consilierea în legătură cu gestionarea pe termen scurt și lung a acestei perioade de tranziție.

Centrul de management al menopauzei din Policlinica Delfinariu, parte din Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, este locul unde pacientele găsesc răspunsuri și suportul necesar pentru o trecere prin menopauză cât mai controlată. Analizele și testele medicale sunt realizate printr-o abordare multi-disciplinară, cu un diagnostic întotdeauna personalizat pe nevoile fiecărei femei în parte, care contribuie la menținerea unei vieți active și sănătoase.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*