Dezbatere privind racordarea la gaze naturale a localităților din județ, la CJ Constanța

Dezbatere privind racordarea la gaze naturale a localităților din județ, la CJ Constanța

Având în vedere importanța accesibilizării furnizării serviciilor de utilitate publică pentru toți cetățenii județului Constanța, la inițiativa Consiliului Județean Constanța, a fost organizată joi, 10 februarie, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, o dezbatere cu privire la racordarea tuturor UAT-urilor din județul Constanța la rețeaua națională de transport de gaze naturale. Principalele teme de discuție au vizat eficientizarea procesului de racordare la rețeaua națională de transport gaze naturale, identificarea oportunităților de investiții, precum și a modalităților de finanțare.

Alături de conducerea CJC, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai S.N.T.G.N. Transgaz SA, ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ai Distrigaz Sud Rețele – Regiunea Est, ai Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADD) precum și reprezentanți ai UAT-urilor de pe raza județului Constanța.

„Ne-am întâlnit pentru a dezbate un proiect esențial pentru dezvoltarea județului, respectiv racordarea la gaze naturale a localităților, ce practic, ne va asigura resursa esențială în gospodării, școli sau unități sanitare și va contribui, totodată la o dezvoltare economică sustenabilă a județului. Există o colaborare foarte bună și am purtat foarte multe discuții cu domnul Ion Sterian, director general al Transgaz, care astăzi, ne va oferi mai multe informații importante pentru dezvoltarea rețelei de gaz. Pentru a putea implementa acest sistem trebuie să parcurgem niște pași tehnici și economici și este necesar suportul instituțiilor statului și bineînțeles, al celei mai mari companii de gaz din România, TransGaz. Ne dorim ca în fiecare zonă a județului să existe o magistrală, ca rețeaua de gaze sa ajungă și la localități precum Hârșova sau Cernavodă. Voi veni în sprijinul tuturor primăriilor și voi fi un partener al Transgazului, pentru ca aceste proiecte, să fie implementate cu celeritate, astfel încât, nici o localitate a acestui județ să nu fie privată de această resursă”, a spus cu această ocazie președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Directorul general al Transgaz, Sterian Ion a prezentat pe scurt viziunea asupra dezvoltării sistemului de transport gaze în județul Constanța. Acesta a precizat că în prezent, pentru județul Constanța există 45 de avize tehnice de principiu, trei de racordare a localităților la gaze și încă 18 adrese sunt în lucru.

„În momentul de față, sistemul de transport are o lungime de 446 km, și este structurat pe trei rețele a câte 106 km fiecare. Vă spun, în premieră, faptul că astăzi, localitățile din aria conductei de tranzit numărul 3, care pornește din nordul județului și se termină la Negru Vodă, se pot racorda la acest sistem”, a precizat Ion Sterian.

Totodată, vicepreședintele ANRE, Mircea Man a explicat pașii pe care trebuie să îi parcurgă UAT-urile din județul Constanța, pentru extinderea și dezvoltarea acestui sistem.

„Ne gândim la dezvoltarea infrastructurii și modernizării rețelelor existente, precum și înființarea de noi distribuții. Există o colaborare extrem de bună cu președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. Legislația s-a schimbat, în sensul că până nu demult, consiliile județene nu puteau finanța extinderi de gaz sau înființări de noi distribuții în zonele concesionate. Astăzi, prin ordonanța 143/2021, acest lucru s-a schimbat, și aceste extinderi se pot realiza prin cofinanțare. Îmi doresc să avem o colaborare vie și apreciez extrem de mult, implicarea președintelui CJC. Din experiență proprie, vă spun, că și eu m-am confruntat cu astfel de situații în perioada mandatului meu de președinte al CJ Maramureș. Vă asigur de toată deschiderea și de fiecare dată când veți avea întrebări, nu ezitați să ne consultați, pentru că avem departamente pregătite cu experți care vă pot oferi toate răspunsurile”, a explicat Mircea Man.

Președintele CJC, Mihai Lupu a mai precizat că va constitui la nivelul ADD Constanța, un grup de lucru în cadrul cărora UAT-urile județului Constanța vor fi îndrumate și vor primi sprijin tehnic și economic de specialitate, în vederea întocmirii documentației necesare depunerii proiectelor prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”.

Prezenți la dezbatere, primarii a peste 40 de UAT-uri din județul Constanța au ridicat problema finanțării proiectelor depuse prin POIM. Aceștia au primit clarificări din partea președintelui CJC, Mihai Lupu, care i-a asigurat că aceste proiecte nu vor fi pierdute ci vor fi depuse cu sprijinul ADD Constanța, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*