Cum se alege uleiul de motor potrivit

Alegerea unui ulei de motor poate fi o sarcină descurajantă. Pentru multe motoare, este important să se ia în considerare nu numai respectarea parametrilor de vâscozitate a uleiului, clasa sa API, ci și propriile toleranțe ale producătorului. În plus, motoarele diesel cu filtre de particule necesită uleiuri speciale cu cenușă redusă, ale căror proprietăți sunt semnificativ diferite de cele convenționale.

Tipuri de uleiuri de motor

Mai întâi trebuie să vă dați seama ce tipuri de uleiuri există pe piață.

  • Sintetic. Au o durată de viață crescută și, prin urmare, prețul este mult mai mare. O serie de uleiuri sintetice moderne pentru automobile trebuie schimbate la intervale de 20 mii de kilometri. Astfel de indicatori sunt imposibili pentru uleiurile minerale sau semisintetice. Uleiurile sintetice diferă nu numai prin durabilitate, ci și prin stabilitatea vâscozității, care poate fi relevantă în regiunile cu climă mai rece.
  • Semi sintetic. Semi-sinteticele sunt un compromis bun dacă cerințele de ulei ale mașinii nu sunt atât de mari. Costul este mai ieftin decât uleiurile sintetice, dar trebuie, de asemenea, modificat mai des. Uleiurile semi-sintetice moderne sunt excelente pentru funcționarea pe tot parcursul sezonului, iar nivelul lor de proprietăți de protecție este suficient pentru majoritatea motoarelor pe benzină și diesel. Exemple disponibile de astfel de uleiuri sunt uleiul de motor ELF Evolution 700 STI și SHELL Helix HX6.
  • Mineral. Nivelul de calitate al uleiului mineral depinde direct de caracteristicile uleiului din care este produs. Aceste uleiuri sunt cele mai puțin costisitoare, dar au, de asemenea, o durată de viață mai scurtă decât alte tipuri. Uleiurile minerale sunt cele mai potrivite pentru climă temperată și motoare neexigente, în principal cu kilometri mari. Costul acestor uleiuri este cel mai mic.

Selectarea uleiului

Nu adăugați ulei aleatoriu la motor, indiferent de caracteristicile acestuia. Tipurile de uleiuri diferă în funcție de tipul de motor, de prezența unui filtru de particule și de kilometraj. Atunci când alegeți, trebuie să acordați atenție fișelor de toleranță și specificațiilor emise de producătorii auto.

Uleiul de motor ELF Evolution 700 STI și SHELL Helix HX6 sunt ambele potrivite atât pentru motoarele diesel, cât și pentru cele pe benzină. Cu toate acestea, uleiul de motor ELF Evolution 700 STI diferă în ceea ce privește numărul de aprobări OEM: MB 229.3 și RN0700. În timp ce toleranțele pentru SHELL Helix HX6 sunt: ​​MB 229.1, VW 501.01, VW 505.00. De obicei, aceste informații se găsesc în instrucțiunile de funcționare ale vehiculului și pe site-ul web al companiei, iar atunci când alegeți un ulei, trebuie să găsiți exact acele coduri care corespund fișei de toleranță pentru mașina dvs.

Cea mai populară clasificare a uleiurilor, prin care mulți șoferi determină dacă un anumit fluid este potrivit pentru mașina lor sau nu, este clasificarea vâscozității (SAE) – o linie cu un W în mijloc. Numerele index nu trebuie să difere de cele recomandate de producătorul auto, altfel pot exista consecințe sub forma creșterii consumului de combustibil și a uzurii crescute a motorului. În exemplul nostru, gradul de vâscozitate al modelelor de ulei indicate este același: SAE: 10W-40.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*