CTnews TV: Directorul CNE Cernavodă, Valentin Nae, vorbește despre securitatea centralei

Directorul CNE Cernavodă, Valentin Nae

Directorul Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) Cernavodă, Valentin Nae, vorbește despre securitatea centralei.

Astfel, în cadrul CNE Cernavodă a fost realizată o cultură de securitate nucleară, care reprezintă un ansamblu de comportamente și principii, aplicat zilnic în centrală, în toate etapele desfășurate, iar Valentin Nae a precizat că siguranța este pe primul plan în raport cu toate activitățile desfășurate.

El a explicat că CNE Cernavodă este o centrală de tip CANDU, un proiect canadian, care foloseste uraniul natural împreună cu apa grea.

Valentin Nae menționează și elementele care fac sigură o centrală de acet tip. Centrala se bazează pe bariere succesive de protecție astfel încât cele trei elemente fundamentale: răcirea combustibilului, containerizarea elementelor radioactive și controlul puterii reactorului să fie îndeplinite cu prisosință. Sistemele de securitate sunt independente de sistemele care asigură funcționarea curentă a centralei. O altă particularitate care face din această centrală una sigură o reprezintă și faptul că operarea este asigurată de sisteme automate controlate de calculator, iar acestea sunt supravegheate de personal înalt specializat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*