Creștin ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

Pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi

Sâmbătă, 27 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ierarh Bretanion”, din apropierea localității 23 August, apoi, de la ora 11.00, va oficia slujba parastasului pentru Cecilia Lungu, unul dintre ctitori, la 40 de zile de la trecerea acesteia la Domnul. Cecilia Lungu este cea care a donat terenul pe care s-a construit așezământul monahal.

Duminică, 28 ianuarie, când Biserica Ortodoxă marchează începutul Triodului, începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi, de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, Cartierul Km. 4, zona Doraly Mall).

Perioada Triodului

Triodul reprezintă o perioadă calendaristică de zece săptămâni, ce începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului (anul acesta în data de 28 ianuarie) şi se termină în noaptea dinaintea Duminicii Învierii Domnului (7 aprilie).

Perioada Triodul cuprinde: Duminicile pregătitoare (a Vameșului și a Fariseului; a Întoarcerii Fiului Risipitor; a Înfricoșatei Judecăți), Postul Mare (7 săptămâni) și Săptămâna Patimilor.

Totodată, credinciosul este îndemnat de Biserică să se întoarcă mai mult înspre viaţa sa duhovnicească, prin post, rugăciune, smerenie, iertarea semenilor şi conştientizarea propriilor greşeli.

Triodul este singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie Dialogul.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Marți, 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi. Cu acest prilej, luni, 29 ianuarie, începând cu ora 16.00, ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara (comuna Lumina), judeţul Constanţa.

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța (Str. Cpt. Dobrilă Eugeniu, zona Cireșica).

În zilele împăratului Alexie I Comnenul, secolul XI, între teologi au apărut neînţelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinţi Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinţii s-au arătat, unul câte unul, apoi toţi trei arhiereului Ioan, care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinţii i-au spus ierarhului: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nicio împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbaţi-ne într-o singură zi şi ne prăznuiţi cu bună-cuviinţă”.

Ierarhul a făcut precum îl sfătuiseră sfinţii. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiţi toţi cei trei sfinţi: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaştelor) pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*