Copiii abuzați primesc daruri și rechizite din partea Bisericii Sf. Dumitru din Constanța

IPS Teodosie și elevii împart cadouri pentru copiii nevoiași. FOTO Mihai Sima
IPS Teodosie ofera cadouri pentru copiii cu problemenevoiași. FOTO Mihai Sima / Arhivă

Reprezentanții bisericii „Sf. Dumitru” din Constanța (zona Delfinariu) vor aduce un strop de bucurie în sufletele a 32 de copii, cu vârstele între 3 și 16 ani, de la Centrul de primiri urgențe copii abuzați din cartierul constănțean Coiciu. Astfel, la ora 11.00, în lăcașul de cult, după Sfânta Liturghie, preșcolarii și școlarii vor primi, din partea parohiei, câte un ghiozdan echipat cu rechizitele necesare noului an școlar.

Acțiunea face parte dintr-un parteneriat încheiat între cele două instituții la începutul anului 2016. De atunci, parohia organizează lunar aniversările copiilor născuți în luna respectivă. Sărbătoriții primesc daruri și o petrecere realizată cu ajutorul Clubului „Amicii” din Constanța.

Tot Joi, 8 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Maicii Domnului. Cu acest prilej, miercuri, 7 septembrie, începând cu ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei, unită cu Litia, la mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de lângă localitatea constănţeană Deleni. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Dionisie Areopagitul.

Ierarhul Tomisului va săvârși, Joi, 8 septembrie, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far). Credincioșii prezenți vor putea cinsti moaștele Sf. Dionisie Areopagitul până la ora 14.00. Tot joi, de la ora 20.00, IPS Teodosie va oficia slujba tunderii în monahism a tânărului student teolog Stanciu Marius la mănăstirea Sf. Teotim din Murfatlar.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie. Părinții săi, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați. Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca care se naște va fi „vas ales” al lui Dumnezeu. Prunca a primit, a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Pe 9 septembrie, în calendarul ortodox sunt serbaţi Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria. Cu acest prilej, vineri, 9 septembrie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” din Constanţa (str. Badea Cârțan, zona stadion Rugby).

Dreptul Ioachim provenea din seminţia lui Iuda şi era un păstor bogat, iar familia lui se distingea printr-o adâncă evlavie. O veche tradiţie arată că Dreptul Ioachim îşi împărţea în fiecare an câştigul muncii sale în trei părţi: una pentru templul din Ierusalim, alta pentru săraci şi a treia pentru nevoile sale. Acesta trăia în Nazaretul Galileii, şi avea ca soţie pe Ana din seminţia lui Levi. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana erau bogaţi material, dar mai presus de toate bogaţi spiritual, deoarece erau drepţi înaintea lui Dumnezeu şi trăiau după lege.

Sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia slujba de sfințire a picturii bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” şi „Înălţarea Domnului” din localitatea Ion Corvin, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Pictura a fost realizată de către pr. Mihai Gheorghe, în tehnica fresco.

Duminică, 11 septembrie, începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Eforie Nord (str. Republicii, nr. 55).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*