Constănțenii vor avea la dispoziție scrumiere stradale special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară

200 de scrumiere stradale speciale invită fumătorii să aleagă protejarea mediului

Stațiile de autobuz din Constanța și Mamaia pun la dispoziția fumătorilor, începând din această lună, scrumiere stradale special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară, în cadrul unei campanii care invită cetățenii să facă o alegere responsabilă privind protejarea mediului și a comunității.

Campania „Alege asumat un oraș curat”, dezvoltată de British American Tobacco (BAT) se derulează în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Green Academy. Până în prezent, peste o tonă de mucuri de țigară au fost colectate selectiv și valorificate energetic în cadrul campaniei în București și Iași, cu zero impact asupra mediului, o premieră pentru România.

Constanța este cel de-al treilea oraș care se alătură campaniei „Alege asumat un oraș curat”, după București, prin Sectorul 3, și Iași. Fumătorii din Constanța sunt invitați să arunce chiștoacele de țigară în scrumiere de exterior speciale, prin exprimarea unor preferințe personale specifice litoralului precum „ochelari de soare sau ochelari de scuba”, ”prosop sau șezlong” sau ”bere blondă sau bere brună”. Aceste preferințe personale reprezintă, de fapt, o alegere mult mai importantă, anume aceea de a proteja mediul înconjurător și comunitatea. Ceea ce poate părea un gest mărunt, precum aruncatul chiștocului la coșul de gunoi, nu pe stradă, poate avea un impact semnificativ asupra felului în care arată orașele și asupra mediului în ansamblul său.

200 de scrumiere stradale speciale invită fumătorii să aleagă protejarea mediului

„Credem în alegeri informate și asumate. Fiecare gest contează și fiecare dintre noi poate contribui în fiecare zi la curățenia orașelor în care locuim. Ne dorim ca prin acest demers să încurajăm cât mai mulți fumători să arunce chiștoacele în scrumiere și astfel să aducă un serviciu mediului și comunității. Suntem mândri că, prin intermediul campaniei noastre, am realizat o premieră în România – valorificarea energetică a mucurilor de țigară. Sperăm ca inițiativa noastră să devină un reper pentru demersuri similare și în alte orașe. De asemenea, ne bucură faptul că tot mai multe autorități locale și-au arătat interesul pentru campania <<Alege asumat un oraș curat>> și iată că ajungem acum la Constanța, după București și Iași”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice BAT Aria Europa Centrală și de Sud.

Mucurile de țigară vor fi colectate selectiv și valorificate energetic. British American Tobacco își propune astfel să aducă în atenția publicului importanța alegerilor și a gesturilor individuale pentru protejarea mediului și a comunității.

Campania „Alege asumat un oraș curat” a fost lansată la începutul lunii octombrie a anului trecut în Sectorul 3 al Capitalei și în martie 2020 în Iași. Până în prezent, aproximativ 1,1 tone de chiștoace au ajuns în scrumierele speciale, în loc să fie aruncate pe stradă.

Mucurile de țigară sunt colectate selectiv, stocate în containere de plastic și transportate la stația de sortare de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorita compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive.

200 de scrumiere stradale speciale invită fumătorii să aleagă protejarea mediului

Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania sau Marea Britanie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*