Constănțenii sunt invitați să colecteze selectiv deșeurile în platformele special amenajate de către Polaris

Colectarea selectivă a deșeurilor. FOTO Primăria Constanța

Primăria Municipiului Constanța a demarat campania „Constanța colectează selectiv“ prin care invită constănțenii să conștientizeze obligațiile pe care le avem cu toții pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos.

Angajații Serviciului Igienă Publică au împărțit pliante locuitorilor din cartierul Faleză Nord, au lipit afișe la scările de bloc și i-au informat pe localnici despre modificările legislative și despre obligațiile pe care le au cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor și depozitarea lor în platformele special amenajate.

Mai exact, constănțenii au fost informați că legislația în domeniu s-a modificat și, începând de la 1 iulie 2019, toată România trebuie să colecteze deșeurile selectiv pe patru fracții astfel:

  • plastic/metal
  • hârtie/carton
  • sticlă
  • deșeuri menajere/amestecate

Este interzisă amestecarea deșeurilor, abandonarea și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

În plus, OG 74/2018 impune aplicarea sistemului de plată numit „Plătește pentru cât arunci”, motiv pentru care, în curând, constănțenii care nu vor colecta selectiv deșeurile, dacă vor depăși o anumită cantitate de gunoi vor fi taxați extra. Dacă nu respectăm aceste prevederi, atât autoritățile, cât și cetățenii vor plăti taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării.

„Amintim că anul acesta au fost montate 286 de module, împărțite în 55 de platforme pentru colectarea selectivă a deșeurilor repartizate în toate zonele orașului. Acestea sunt realizate la standarde europene, închise în așa fel încât să nu poată pătrunde în interiorul lor persoane neautorizate.

De asemenea, toate cele 389 de platforme betonate au fost împărțite pe 2 secțiuni: deșeuri reciclabile și deșeuri menajere. Pe această cale revenim cu apelul adresat constănțenilor de a depozita separat deșeurile reciclabile de cele menajere“, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Trebuie precizat că materialele provenite din construcții și desființări nu se depozitează la platforme, ci trebuie depuse în rampa din incinta Portului Constanța – zona Poarta 9. Pentru a face însă acest lucru, persoanele fizice și operatorii economici care produc/transportă astfel de materiale trebuie să obțină o autorizație și să achite o taxă de 3 lei/tonă sau fracție de tonă și poate fi achitată numerar sau prin POS atât la ghișeele Serviciului Public de Impozite și Taxe (SPIT) cât și la punctul de încasare situat în incinta Portului Constanța – Poarta 9, dar și prin ordin de plată în contul Primăriei Municipiului Constanța RO46TREZ23121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, cod fiscal 4785631.

Totodată, reamintim că persoanele fizice pot solicita ridicarea gratuită a deșeurilor voluminoase la dispeceratul S.C. Polaris M Holding S.R.L., utilizând următoarele numere de telefon:

– 0241 54 90 30

– 0241 54 86 00

Constănțenii care sunt surprinși că aruncă deșeurile în alte locuri decât în cele special amenajate riscă sancțiuni contravenționale cuprinse între 400-800 lei pentru persoanele fizice și între 500-1.000 lei pentru persoanele juridice.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*