Constănțeni trimiși în judecată de procurorii DIICOT pentru falsificare de carduri bancare

Carduri bancare. FOTO Adrian Boioglu
Carduri bancare. FOTO Adrian Boioglu

Trei constănțeni au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după ce au constituit un grup specializat în falsificarea de carduri bancare. Membrii acestuia acționau cu precădere la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel.

Potrivit DIICOT, prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la începutul anului 2019, pe raza municipiului Constanța a activat un grup infracțional organizat transfrontalier, cu ramificații și în alte state. Gruparea a fost constituită în scopul săvârșirii de infracțiuni specifice pe linia compromiterii și fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, orașele Tel Aviv, Nahariya, Herzliya și Ierusalim, cu scopul de a obține foloase materiale injuste.

Din punct de vedere organizatoric, membrii grupării au acționat din dispoziția și sub coordonarea unei persoane care, datorită situației financiare, trecutului infracțional și experienței dobândite pe linia fraudării cardurilor bancare, inclusiv pe aspecte de ordin tehnic (acesta având cunoștințele tehnice necesare asamblării, montării componentelor de skimming și operațiunilor de falsificare de carduri – scrierea acestora pe carduri clonă), a stabilit planul infracțional și a participat în mod direct în anumite etape infracționale.

Liderul grupării era cel care suporta cheltuielile ocazionate de achiziționarea componentelor/ echipamentelor de skimming și finanța deplasările (biletele de avion) și cazarea unora dintre membrii grupului pe teritoriul Israelului, în vederea verificării prealabile a bancomatelor, a montării ulterioare a echipamentelor specifice și a retragerii frauduloase de numerar din bancomate, urmând să beneficieze de cea mai mare parte a produsului infracțional astfel obținut.

Cercetările au fost efectuate în baza unor comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală autorităților judiciare din Israel.

Cei trei au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, instigare la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, instigare la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*