Constanța riscă să rămână îngropată în gunoaie. Primăria Constanța refuză să plătească datorii vechi de 7 ani către Polaris M Holding. Miza – 90 milioane Euro

Polaris în campania "Curățăm Constanța noastră"
Polaris în campania "Curățăm Constanța noastră"

Ce faci atunci când cineva îți datorează bani? Insiști pe toate căile oficiale și apoi îl dai în judecată. Acesta este și drumul prin care firma de salubrizare din Constanța a încercat să recupereze datoriile.

Povestea este cât se poate de simplă. Polaris M Holding a cerut în anul 2010 majorarea tarifelor de salubrizare conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Primarul de pe atunci al Constanței, Radu Mazăre nici nu a vrut să audă de o majorare, așa că reprezentanții companiei au dat în judecată Primăria.

Așa cum era de așteptat, procesul a fost pierdut de administrația locală și conducerea Polaris a cerut plata restanțelor. Spre surpriza lor, nici atunci nu au fost băgați în seamă, așa că au declanșat o nouă procedură legală, în anul 2014, și au câștigat din nou. De această dată nu era vorba doar de suma inițială, ci și de penalități lunare.

Primăria Constanța știa că are de plătit restanțe și penalități, dar au ales să atace Polaris pe altă cale. În urmă cu un an, administrația locală a vrut să rezilieze contractul cu firma de salubrizare și până când instanța urma să se pronunțe a cerut reținerea a 9% din facturi. Spre surpriza lor, judecătorii au decis că acest contract nu poate fi reziliat.

Instanța a decis: Polaris are dreptate!

Procesul s-a judecat la Tribunalul Iași, iar decizia de pe 25 aprilie este una definitivă:

“Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea principală formulată de reclamanta S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul MUNICIPIUL CONSTANŢA. Fixează suma definitivă datorată de pârâtă reclamantei, cu titlu de penalităţi de întârziere datorate pentru neîndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu sentinţa nr.2605/2012/c.a. din data de 20.11.2012 (pronunţată în dosarul nr.1560/118/2012), pentru perioada 01.02.2013-07.03.2016, la suma de 413.187.664,48 RON. Reduce onorariul de avocat al reclamantei de la 36.000 RON la 3.000 RON. Obligă pârâta la plata, către reclamantă, a sumei de 3.400 RON cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 3.000 RON onorariu de avocat, astfel cum a fost redus, şi 400 RON onorariu provizoriu de expert. Aprobă onorariul definitiv de expert în valoare de 2820 RON, solicitat de expertul tehnic judiciar Andrei Mirela pentru întocmirea raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea contabilitate. Dispune înştiinţarea Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi cu privire la suma definitivă aprobată la plată expertului tehnic Andrei Mirela, respectiv 2820 RON, din care diferen?ă de achitat 2020 RON, în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare şi Extrajudiciare de pe lângă Tribunalul Iaşi. Obligă reclamanta la plata, către expertul tehnic judiciar Andrei Mirela, a sumei de 2020 RON cu titlu de diferenţă onorariu de expert. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, cale de atac ce se va depune la Tribunalul Iaşi. Pronunţată astăzi, 25.04.2017, iar soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta instanței.

Restanțele neplătite, mai mari decât jumătate din Bugetul Constanței

Datoriile neplătite la timp de primarii Mazăre și Făgădău au ajuns să se acumuleze, iar suma actuală este de peste 413 milioane de lei, adică peste 90 miloane de Euro.

De menționat este și faptul că bugetul anual al municipiului Constanța este de 160 milioane de Euro. Dacă edilii nu ar fi refuzat până acum să plătească datoriile către furnizorul de servicii de salubritate, nu s-ar fi ajuns la această situație de criză.

Așa cum era normal, am cerut părerea ambelor părți legate de această situație de criză. Datoriile acumulate și neplătite pun compania Polaris M Holding în situația de a opri colectarea gunoaielor, așa cum s-a întâmplat și la Mangalia.

Martin: Acceptăm să negociem cu Primăria Constanța pentru a rezolva blocajul

Primăria Constanța nu a răspuns încă solicitării redacției, dar vom adăuga răspunsul lor la acest articol atunci când / dacă o vor face.

Administratorul Polaris M Holding, Eduard Martin a precizat, pentru Constanța NEWS, că toate cererile companiei au fost ignorate sistematic de actualul și de fostul primar al Constanței. În plus, compania nu poate să achiziționeze noi unelte pentru că băncile refuză liniile de creditare în condițiile în care au de recuperat bani de la Primărie.

“Conform legii noi am putea opri prestatia pentru neplata (legea prevede 45 de zile de la termenul scadent), dar nu o voi face pentru ca nu vreau sa sufere cetatenii pentru neintelegerile dintre noi si primarie. O sa oprim prestatia, doar daca dezechilibrul contractual va fi atat de mare incat sa nu mai putem continua. Lipsa actualizarii tarifelor cu inflatia si retinerea lunara a acestor sume au dezechilibrat destul de grav echilibrul contractual care conform legii 101/2006 trebuie mentinut pe toata perioada”, a explicat Eduard Martin pentru Constanța NEWS.

Martin spune că este dispus să negocieze cu Primăria Constanța pentru a ieși din criză, doar că reprezentanții administrației locale nu au dat niciun semn că ar fi dispuși să pornească un dialog.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Primăria Constanța și Polaris au discutat despre datoria neplătită. Eduard Martin: “Nu vreau ca locuitorii să plătească din buzunarul lor pentru conflict juridic al Primăriei” | Constanța NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*