Conducerea Forțelor Navale participă la comemorarea victimelor tragediei navei „Struma”

La invitația Ambasadei Statului Israel în România, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, participă la ceremonia organizată marți, 22 februarie, de la ora 12.00, în portul Constanța, pentru comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră.

La ceremonia care va avea loc la Terminalul Pasageri din portul Constanța, au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice civile și militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

„Struma” a fost ultimul vas cu emigranți români evrei care a părăsit portul Constanța în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condițiile în care se desfășurau transporturile de emigranți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieșit din portul Constanța, cu 770 de emigranți evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinația Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniți de pe tot teritoriul României și erau deciși să-și părăsească locurile natale și să renunțe la cetățenia română, pentru a-și salva viața.

Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la trei mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit nouă săptămâni. În seara zilei de 23 februarie 1942, autoritățile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România.

Tragicul destin al navei „Struma” a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde și să ia cu el, în adâncurile înghețate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supraviețuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din București, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*