Concursul ”BRAVO!” – dezbatere, plurilingvism, prietenie

Concursul Bravo
Concursul Bravo

În efortul instituțiilor de învățământ de a crea un mediu cât mai favorabil afirmării pe mai multe planuri a tinerilor mileniului al treilea, Facultatea de Litere a Universității ”Ovidius”, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Română a Profesorilor de Limbă Franceză a organizat sâmbătă, 7 mai 2016, a doua ediție a Concursului plurilingv ”Bravo!”, adresat elevilor de clasele a XI-a și a XII-a.

Coodonatoarea evenimentului, conferențiar dr. Monica Vlad, a evidențiat atuurile concursului în chestiune, amintind în primul rând oportunitatea creării unui mediu propice exprimării libere a elevilor într-una din limbile romanice străine pentru români, dar și în limba engleză, condiția fiind ca fiecare echipă să recurgă la cel puțin la două dintre acestea. În al doilea rând, dumneaei a explicat că este o ocazie pentru ca tinerii să exerseze lucrul în echipă, în mod real, deoarece atât proba scrisă, cât și cea orală se desfășoară sub această formă. În plus, concursul valorizează multiculturalitatea, plurilingvismul, iar ambiția, curajul susținerii opiniilor personale reprezintă un exercițiu de viață. Nu în ultimul rând, concursul face parte din strategia de marketing a Universității ”Ovidius”, a Facultății de Litere în mod special, care dorește astfel să își prezinte oferta educațională și dimensiunea dinamică a proiectelor elevilor din clasele terminale de liceu

Manifestarea a fost deschisă de către conf.dr. Cristina Tamaș, decanul Facultatii de Litere, prof. Manuela Butuman, inspector pentru limbi moderne în cadrul ISJ Constanța și conf. dr. Monica Vlad, organizatorul concursului. Față de anul trecut, alături de elevii din orașul Constanța, am remarcat prezența unor echipaje de la liceele ”Lazăr Edeleanu” din Năvodari, ”Callatis” din Mangalia și Carmen Sylva din Eforie Sud, astfel că dimensiunea regională a proiectului începe să fie din ce în ce mai vizibilă.  În total, au fost reprezentate 9 licee și au fost prezenți 45 de candidați.

După proba scrisă care a avut subiecte în limbile franceză, engleză, italiană și spaniolă, la dezbaterea orală au participat echipele clasate pe primele două locuri la fiecare nivel de studiu. Atât la clasa a XI-a, cât și la a XII-a, finaliștii au aparținut Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” și Liceului Teoretic ”Ovidius”, iar participanții au trecut cu lejeritate de la franceză la engleză, italiană, spaniolă, exprimându-se în limba pe care o simțeau mai aproape de sufletul lor sau pe care o stăpâneau mai bine.

Primii clasați au fost elevii de la Colegiul National ”Mircea cel Bătrân” (clasa a XI-a : Postaru Dana, Naum Catalina și Gheorghiade Sorana; clasa a XII-a : Paraschiv Ștefan, Suciu Tudor și Cherim Shera), secondați la mică distanță de elevii de la Liceul Teoretic ”Ovidius” (clasa a XI-a : Zănoagă Ștefania, Cristea Radu și Dumitru Gabriel; clasa a XII-a : Ciupitu Cristina, Matei Georgiana și Rafti Ely). Pe locul al treilea s-au clasat echipajele formate din elevi de la Colegiul Comercial ”Carol I” (clasa a XI-a : Fulga Diana, Creangă Daniela și Petcu Anamaria) și de la Liceul Lazăr Edeleanu din Năvodari (Neagu Anca, Pahoncia Andreea și Jugariu Izabela). Premiile constând în cărți din literatura universală au fost oferite de sponsorul principal al manifestării, Agenția Universitară a Francofoniei.

”La capătul unei zile lungi și bogate, dinamice, consider că am demonstrat o dată în plus interesul elevilor pentru limbile străine, pentru abordarea plurilingvă și interculturală, dimensiuni privilegiate de către Facultatea de Litere din Universitatea ”Ovidius”. Întâlnirea elevilor de liceu cu universitatea a reprezentat un plus confirmat de către toți participanții la concurs, plus de care sunt convinsă că vor ști să beneficieze în continuare toate părțile implicate.”, a declarat la final Monica Vlad.

Toți participanții au plecat spre casă căutând răspunsul la o întrebare pe care a pus-o publicului eleva Sorana Gheorghiade : ”Cine se consideră norocos ?”, aceasta fiind tema dezbaterii de la clasa a XI-a. În fața unei asistențe care nu a ridicat mâna pentru a răspunde afirmativ decât într-o foarte mică măsură, ea a zâmbit cum numai un tînăr o poate face și ne-a amintit pentru ce ar trebui să ne considerăm norocoși : sănătatea, familia, accesul la educație, prietenii… Un moment frumos ce va rămâne în amintire până în anul următor, la viitoarea ediție a concursului ”Bravo !”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*