Comuna Peștera ar putea avea în curând trotuare și piste pentru biciclete, în cadrul unui proiect în valoare de 20 de milioane de lei

Primaria Pestera. FOTO Adrian Boioglu, ctnews.ro
Primaria Pestera. FOTO Adrian Boioglu, ctnews.ro

Primăria comunei Peștera intenționează construirea de trotuare, rigole precum și de piste de biciclete, în cadrul unui proiect depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – infrastructura pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/ metropolitan”.

Primarul localității, Nicoleta Vrabie, a precizat că intenția de a construi trotuare și rigole în Peștera este mai veche, dar până în prezent nu au fost găsite fondurile necesare pentru realizarea ei.

„Dorința noastră de a amenaja trotuare și piste de biciclete în comuna Peștera este mai veche. Noi am avut acest proiect în gând încă de anul trecut și ne-am tot gândit cum să-l concepem. Noi nu avem drumuri asfaltate decât în centrul comunei. Așa, ca suprafață totală, este vorba despre aproximativ 4,5 kilometri. Nu aveam cum să gândim trotuare decât acolo unde avem și drumuri asfaltate. Și atunci ne-am hotărât să mergem mai departe și să ascundem și toate cablurile de pe stâlpi – electricitate, telefonie, tv etc. În plus, pentru că deseori șoseaua se inundă în urma unor ploi mai puternice, ne-am gândit să facem și rigole pe lângă aceste trotuare. Chiar am făcut noi, de nevoie, o astfel de rigolă, pe o porțiune de câteva sute de metri, și am constatat că se comportă foarte bine și este și rezistentă la trafic”, spune edilul.

Potrivit Nicoletei Vrabie, aceste planuri au fost urgentate de apariția acestei componente pentru transportul verde din cadrul PNRR, fiind creat astfel cadrul pentru realizarea întregii infrastructuri.

„Atunci când a apărut în PNRR componenta pe acest capitol, privind asigurarea infrastructurii privind transportul pe biciclete la nivel local, ne-am gândit să modificăm un pic proiectul pentru a avea șanse mai mari de a obține banii necesari. Dreptul urmare, în ședința de joi (20 octombrie – n.r.) am aprobat cererea de finanțare pentru acest obiectiv. Sperăm să-l depunem imediat, în zilele următoare, pentru că termenul final de depunere este până pe 28 octombrie. Valoarea totală a proiectului ajunge la aproximativ 20 de milioane de lei, cu tot cu TVA”, a explicat primarul din Peștera.

Conform proiectului, avantajate realizării unei asemenea investiții sunt fluidizarea circulației rutiere, îmbunătățirea circulației pietonale în zonă, dezvoltarea circulației de tip velo, încurajarea folosirii bicicletelor și a mersului pe jos prin amenajarea pistelor de biciclete și trotuarelor, ceea ce duce la o îmbunătățire a sănătății fizice și mentale a populației, precum și un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de echivalent CO2.

„Este necesară și oportună promovarea acestei investiții care are drept obiectiv realizarea unei comune modeme, cu aspect plăcut și confortabil, în care cetăţenii să beneficieze de condiții civilizate, modeme și sigure de transport auto și pietonal”, a precizat Nicoleta Vrabie.

În plus, comuna Peștera își asumă să cuprindă în cadrul investiției și instalarea a cel puţin două stații de reîncărcare a vehiculelor electrice, a câte două puncte de reîncărcare fiecare, sau o stație cu patru puncte de încărcare și a amplasamentului aferent acestora.

Edilul a mai spus că în viitorul apropiat se încearcă și asfaltarea altor străzi din comună pentru ca acest proiect să poată fi extins. Cereri de finanțare au existat deja pentru asfaltare, dar nu au primit aprobare.

„Din păcate nu poate fi amenajată decât zona în care se află șoseaua asfaltată, dar tragem speranțe ca ulterior să găsim finanțare pentru a extinde drumurile asfaltate, iar apoi să mărim și suprafața acoperită de trotuare și piste pentru biciclete. Am avut deja o solicitare, pe Anghel Saligny (Programul Național de Investiții Anghel Saligny – n.r.), dar nu am primit finanțare pentru asfaltarea a 15 km de drumuri în satele noastre. Am zis ca acum să beneficiem de această posibilitate și o să vedem mai târziu cum reușim și extinderea proiectului”, a mai transmis Nicoleta Vrabie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*