Comitetul de Reorganizare a UDTTMR, mesaj pentru musulmanii din România cu ocazia Sărbătorii Sacrificiului

Dansuri tătărești la Constanța. FOTO CRUDTTMR
Dansuri tătărești la Constanța. FOTO CRUDTTMR

Anul acesta, Qurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) se sărbătorește în perioada 21-24 august, fiind unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului Haj, organizat la locurile sfinte de la Mecca şi Medina.  

Cu acest prilej, Comitetul de Reorganizare a U.D.T.T.M.R. vă invită cu mic, cu mare să petrecem împreună joi, 23 august 2018, începând cu ora:17.00 la Restaurantul Mandala din Mamaia o seară specifică tătărească alături de cunoscuta formaţia vocal-instrumentală tătărească „Edy Band”. Pe lângă preparatele culinare alese specifice sărbătorii, muzica şi dansurile tradiţionale,  toate într-un cadru de poveste, programul va mai cuprinde şi momente artistice pentru copii, susţinute de animatori.

„Petrecerea de Qurban Bayram organizată joi, 23 august 2018 la Restaurantul Mandala din Mamaia este o continuare a șirului de evenimente inițiate de Comitetul de Reorganizare a U.D.T.T.M.R.. Ne dorim să ne bucurăm împreună de această Sărbătoare Sfântă, noi, toți cei care împărtășim aceleași principii și valori. Invităm toți membrii comunității tătare, și nu numai, alături de noi, în dulcele stil dobrogean! ” este mesajul  Comitetului de Reorganizare a U.D.T.T.M.R.

Cunoscut în tradiţia islamică drept sărbătoarea Sacrificiului, Qurban Bayramul este marcat în luna Zilhigge, ultima din calendarul islamic. Aceasta mare sărbătoare comemorează, anual, gestul religios al Profetului Ibrahim, care a vrut sa-şi sacrifice fiul ca semn al dragostei faţa de Allah. Astfel, ziua debutează la geamie cu tradiţionala slujbă specifică acestei sărbători la care participă numai bărbaţii. Odată slujba terminată, se face şi urarea specifică „Bayram Fericit”. Potrivit tradiţiei islamice de Qurban Bayram, credincioşii au obligaţia ca în această perioadă să sacrifice un batal, o oaie sau o vită.

Sacrificiul constă în tăierea unui animal în zilele de sărbătoare a ofrandei, cu intenţia de respectare a cultului, pentru apropierea de Allah. Carnea astfel obţinută de la animalul sacrificat se împarte în trei părţi, astfel: prima parte va fi consumată de familia sa; a doua parte este dăruită prietenilor şi cunoscuţilor, iar a treia parte se dă ca pomană persoanelor cu posibilităţi materiale reduse.

Tot cu prilejul acestei sărbători, musulmanii trebuie să se împace, se fie uniţi şi să se gândească la cei săraci, la cei flămânzi, la cei care au nevoie de ajutor. Respectând tradiţia, credincioşii musulmani vor participa la Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi) joi, 21 august, de la ora 06:59, la Geamia Hunkar, din Constanţa. 

Comitetul de Reorganizare a U.D.T.T.M.R. urează tuturor musulmanilor din România „Qurban Bairaminiz qayirli bolsin “- „Kurban Bayraminiz mubarek olsun” – „Un Bayram Fericit”!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*