Codul Galben de vreme severă transformat în Cod Portocaliu pentru Dobrogea. Circulați cu atenție sporită!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu pentru Dobrogea potrivit căruia, de luni, 28 februarie, ora 12.00 și până marți, 01 martie, ora 10.00, se vor semnala ninsori viscolite, cu depunere de strat consistent de zăpadă și vizibilitate redusă.

Astfel, în județele Constanța și Tulcea va ninge însemnat cantitativ (20 – 30 l/mp) și se va depune strat de zăpadă pe alocuri consistent. Vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60 – 70 km/h, ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea va scădea semnificativ. Pe litoral și în deltă, rafalele vor atinge 80 – 90 km/h și vor fi precipitații mixte.

În aceste condiții, polițiștii constănțeni le reamintesc conducătorilor auto ca, în condițiile unui carosabil umed, acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare. Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să circule, atât în localități, cât și în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranță.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când autovehiculul care circulă în față frânează brusc, trebuie mărită distanța în mers. Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

În condițiile unui trafic aglomerat, păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule.

În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, folosirea luminilor de toți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers.

În aceste condiții, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți hands-free-ul.

Și pietonilor li se recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*