CL Mangalia a votat impozitele și taxele locale pentru anul 2023

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, într-o ședință ordinară, mai multe proiecte de hotărâre privind taxele și impozite locale pe anul viitor, taxa specială de dezvoltare și promovare turistică, precum și taxa de stațiune.

Conform ultimelor reglementări privind Codul Fiscal, impozitul/ taxa pe clădiri în cazul clădirilor rezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1 la sută la valoarea impozabilă a clădirii, cuprinsă în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici.

Impozitul/ taxa pe clădiri în cazul clădirilor nerezidențiale și clădirilor-anexă aferente, deținute de persoane fizice și persoane juridice, se calculează prin aplicarea unei cote de 0,5 la sută la valoarea impozabilă a clădirii, dacă proprietarul acesteia a depus un raport de evaluare a imobilului. În cazul nedepunerii raportului de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, acesta se calculează prin aplicarea cotei de 2 la sută la valoarea impozabilă.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice/ juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4 la sută la valoarea impozabilă a clădirii.

„Proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023 s-a votat anul acesta mai repede, ca urmare a noii legislații în domeniu adoptată recent la nivel guvernamental. Am ales pragurile minime de impozitare pentru clădiri și terenuri, astfel încât să nu afectăm prea mult bugetul contribuabililor, care se confruntă de la lună la lună cu alte probleme financiare cauzate de prețurile mari la utilități”, a declarat primarul Radu Cristian.

Conform aceluiași document, pentru clădirile neîngrijite situate în intravilanul localității, impozitul se majorează cu până la 500 la sută, conform legislației în vigoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*