CJSU Constanța permite, de mâine, reluarea activităților restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor ori instituțiilor de spectacole

CJSU Constanța permite reluarea activităților restaurantelor și cafenelelor

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență întrunit în ședință, miercuri, 27 ianuarie, a stabilit că atât județul cât și municipiul Constanța se încadrează în limita de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Drept urmare, începând de joi, 28 ianuarie, va fi permisă activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, până la 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului disponibil.

Astfel, conform hotărârii CJSU Constanța, începând de joi, 28 ianuarie, la nivelul județului Constanța se vor aplica următoarele măsuri:

 1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum doi metri față de alte persoane.
 2. Administratorii/Proprietarii spațiilor publice deschise au obligația afișării la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective.
 3. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului.
 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
 5. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
 6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00.
 7. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă fără a depăși 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00 – 23.00.
 8. În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 6 și 7 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
 9. Operatorii economici prevăzuți la pct. 6 și 7 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, precum și în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
 10. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului.

„Aceste măsurile sunt valabile inclusiv pentru municipiul Constanța, având în vedere că rata de incidență este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori (2,59)”, au precizat reprezentanții Prefecturii Constanța.

În aceeași ședință CJSU a fost votată și constatarea încadrării UT Fântânele în limita de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori. Astfel, vor intra în vigoare următoarele măsuri, având în vedere că rata de incidență depășește pragul de 3/1.000 locuitori (3,02):

 1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 metri față de alte persoane.
 2. Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă.
 3. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
 4. Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.
 6. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
 7. În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la pct. 5 și 6 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
 8. Operatorii economici prevăzuți la pct. 5 și 6 vor respecta obligațiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activitățile de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în unitățile de alimentație publică de tipul restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor, precum și în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
 9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

9.1. Funcționarea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară (H CNSU 60/17.12.2020).

Cele două măsuri sunt valabile de joi, 28 ianuarie, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Constanța NEWS, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*