Cazinoul din Mamaia, peisaj dezolant și mizerabil

Cătălin Schipor
Cătălin Schipor

Stațiunea Mamaia a avut soarta unei fete bătrâne, cu zestre multă și rămasă nemăritată. Au apărut mulți crai care au tras de ea în toate direcțiile, au umplut-o cu beton și șezlonguri și acum toți se plâng cât de urâtă și săracă este.

O simplă plimbare prin stațiune îți poate arăta cum, în afară de zona de nord unde se adună lumea bună și cu bani, restul a rămas un ghetou, un cartier mărginaș al Mamaiei, străbătut de o lume pestriță. Turiști care vor să bifeze stațiunea Mamaia pe lista lor de „must do“, pentru a le povesti rudelor și prietenilor ce fain o fost, chiar dacă au fost nevoiți să dea 30-40 de lei pe un șezlong, ori 2 sau 3 membrii de familie să prindă un pic de bronz și să mânânce în cameră cu ce au cumpărat de la non stop. Atmosfera de aici aduce acum cu ceea ce era cea mai săracă stațiune de pe litoral în anii 80-90, Saturn, frecventată în general de sindicaliști, clienți în general cu putere mică de cumpărare.

În anii trecuți, faleza era animată intens de oameni, iar zona Cazinoului era centrul universului, acolo unde toată lumea ținea să ajungă, iar terasele gemeau de clienți, iar lăutarii nu mai conteneau în a se învârti pe la mesele încărcate. Acum, aici este la fel ca în Satul de Vacanță. În loc de magazinele de haine cu branduri celebre, bijuterii și alte lucruri mai acătării, acum, întreaga promenadă este înțesată de magazine de suveniruri de doi bani, clătitării și magazine alimentare la tot pasul, pentru a stăvili pofta și foamea turiștilor.

Nu lipsesc nici personajele care te fac să îți pipăi buzunarele pentru a vedea dacă telefonul și portofelul sunt la locul lor. Sunt și restaurante deschise, dar din ce în ce mai puține și mai în penumbră, amintind de filmele cu personaje dubioase, în care nimeni nu intră, dar continuă să funcționeze din motive neștiute și o inerție financiară dubioasă.  Din toate acestea, mai puțin de jumătate au clienți, personalul de la celelalte stabilimente privind cu o invidie deja plictisită la vecini, semn că așa a fost toată vara.

Unul cu vad bun și clienți permanenți este cel care vinde ceea ce pare a se transforma în mâncarea tradițională a românului, șaorma.

Și pentru ca imaginea dezolantă să fie completă, o dubiță transformată într-o ruletă la care plătești 7 lei să câștigi o jucărie inutilă de 50 de bani este parcată lângă una din căile de acces spre plajă, peste drum de Piațeta care a găzduit de-a lungul anilor nume celebre din show biz, iar acum este scăldată și ea în semi întuneric.

În anii trecuți, pe stâlpii ce susțin firma „CASINO MAMAIA“ și în pe mica terasă dinspre plajă, puteai admira fotografii din primii ani ai clădirii și stațiunii, luminate discret de lămpi cu becuri. Acum, au dispărut și totul a fost spoit cu var, câteva dintre etichetele ce prezentau și însoțeau fotografiile scăpând însă de furia bidinelei. În rest, mizerie și jeg.

Dezolant.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*