Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanța, sancționată cu 20.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, între care dobânzi mai mari decât cele prezentate

Aproape 4.000 de pensionari au fost afectați de acțiunea CARP Constanța.

Comisarii constănțeni de la Protecția Consumatorului au constatate mai multe abateri de la prevederile legale în urma unei acțiuni de control la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din municipiul Constanța, inițiate în cursului lunii mai în urma primirii unei reclamații, motiv pentru care au aplicat o sancțiune de 20.000 de lei. Aproape 4.000 de pensionari au fost afectați de acțiunea CARP Constanța.

Astfel, potrivit Comisariatului Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Constanţa, între abaterile constatate s-au numărat practici comerciale incorecte interzise prin prevederile Legii nr. 363/2007, prin perceperea unor dobânzi mai mari decât cele care au fost aduse la cunoștința consumatorilor și prin perceperea cuantumului dobânzii în avans, integral din suma împrumutată, și a diferenței de fond de cotizare integral din suma împrumutată, în cazul în care este solicitat un împrumut mai mare decât limita fondului de cotizare, sume de bani pentru care se calcula și percepea dobândă fără a fi puse la dispoziția consumatorilor.

„În cursul săptămânii trecute am încheiat verificările la Casa de Ajutor Reciproc Constanța, în urma sesizărilor primite de la mai mulți pensionari. Au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 de lei și s-au dispus măsuri complementare, constantându-se inclusiv abateri cu caracter penal, urmând să trimitem o sesizare în acest sens organelor abilitate. A profita de bătrânii și așa greu încercați, prin încasarea de dobânzi ascunse, oprindu-le sume importante de bani pentru diverse elucubrații financiare, este o atitudine cămătăreasca”, a declarat Horia Constantinescu, comisar-șef adjunct la CJPC Constanța.

În urma controlului s-a propus încetarea practicilor comerciale incorecte constatat și s-a dispus restituirea sumelor de bani percepute în plus aferente contractelor de împrumut în derulare și în vigoare începând cu data de 01 ianuarie 2020. Totodată, au fost dispuse sancțiunile contravenționale complementare de reparare a deficiențelor constatate prin procesul verbal, aducerea contractelor în conformitate cu prevederile legale și restituirea sumelor încasate fără temei legal.

Numărul de consumatori afectați de abaterile de la prevederile legale este estimat la cel puțin 3.748.

Privind diferite aspecte sesizate ce țin de organizarea statutară a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța vor fi sesizate instituțiile competente.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*