Caravana de informare și testare gratuită pentru boala celiacă ajunge pe 20 iulie la Constanța

Campanie de informare privind boala celiacă

Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten anunță demararea Caravanei naționale de informare și testare gratuită pentru boala celiacă. Caravana este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali.

Testarea oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Caravana se adresează totodată și celor diagnosticați deja cu boală celiacă. Aceștia vor primi sfaturi și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.

Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

Caravana face parte din campania „România fără gluten”, prima de acest tip derulată de ARIG și Kaufland România, care oferă sprijin, resurse de informare și acțiuni dedicate de-a lungul întregului an.  Caravana ajunge la Constanța pe data de 20 iulie, între orele 13-17, la Hotelul Bavaria Blu din Mamaia.

Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția.

Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.

Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuși, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicații grave.

Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*