Bust al Reginei Maria a României, dezvelit la Constanța

Bust al Reginei Maria a României, dezvelit la Constanța. FOTO CJ Constanța

Un mai vechi deziderat al celei care a fost unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din județ și director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, dezvăluirea bustului Reginei Maria a României, a fost împlinit miercuri, 23 decembrie.

Lucrarea de artă, realizată de marele sculptor român Oscar Han în anul 1932, a fost amplasată pe un soclu înalt special ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.

„Astăzi trebuia să fie o zi frumoasă, o zi de o reală emoție în care nu numai că am dezvelit o operă monumentală, ci bustul suveranului ce ne-a unit prin grijă și curaj! Din păcate, omul care a marcat istoria culturală a Constanței, Doina Păuleanu, cea care a avut acest vis de a pune în valoare bustul Reginei Maria, din păcate nu mai este de puțin timp printre noi. Așa cum știți cu toții, a plecat într-o altă lume, poate o lume mai bună, care o va prețui mai mult decât am reușit noi să o prețuim. Cea care a lăsat cel mai mare gol în lumea oamenilor de artă constănțeni, va rămâne în sufletele noastre! Pentru a-i prețui memoria și a o cinsti, voi iniția un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Constanța, ca acest muzeu căruia și-a dedicat practic toată viața, să se numească Muzeul de Artă Doina Păuleanu Constanța”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care primarul din Balcic, Octavian Moșescu, i-a comandat-o sculptorului român Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul Bulgariei, sculptura a ajuns la Constanța, fiind depozitată în diverse spații. Lucrarea era înscrisă în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța ca fiind anonimă, «bust de femeie». În data de 27 noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, a fost înălțat pe soclul special ridicat în fața Muzeului de Artă Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Regina Maria a fost omagiată la Constanța. Bustul acesteia a fost dezvelit la Muzeul de Artă – Dambovitadeazi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*