Avertisment ANPM: Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsări și animale

Foc de artificii. FOTO ANPM

Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt un dezastru pentru păsările și animalele sălbatice sau pentru cele domestice, de aceea este recomandat să renunțăm la folosirea lor, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Potrivit specialiștilor în măsurarea calității aerului, cu toate că în ultimii 10 ani cantitatea de artificii de pe piață s-a diminuat constant, de Revelion s-au înregistrat aproape în fiecare an, depășiri ale limitelor particulelor poluante și ale valorilor de dioxid și monoxid de carbon sau de azot, din cauza substanțelor explozive.

Folosite în spectacole publice sau private de Revelion, artificiile pot provoca, pe termen scurt, niveluri foarte ridicate de particule în aer, acesta fiind și motivul unor reglementări tot mai stricte la acest capitol, menite să interzică sau să descurajeze folosirea dispozitivelor explozive, atât prin interzicerea comercializării acestora,  scăderea cantităților existente pe piață, cât și sancționarea dură a celor care le comercializează ilegal sau le utilizează.

„Imediat după miezul nopții putem asista la creșteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire generală a situației, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul și gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon și azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni și natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, subliniază Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.

Un studiu publicat în Jurnalul Internațional privind Cercetarea Mediului și Sănătatea Publică a arătat că, pe lângă emanațiile de gaze și de fum, artificiile de sărbătoare pot fi responsabile și de eliberarea în atmosferă a unor concentrații importante de particule fine, mai mici de 2,5 micrometri și copoluanți, precum metale și ioni solubili în apă.

Astfel, susține reprezentantul ANPM, atât în timpul focurilor de artificii, cât și câteva zile înainte sau după noaptea de Anul Nou, concentrațiile medii zilnice de particule pot ajunge la valori de două, până la 10 ori mai mari decât nivelurile de fond, iar acest lucru se poate întâmpla și în acest an, chiar dacă vânzările de artificii și utilizarea unor astfel de dispozitive au fost interzise în București.

„Pe lângă poluarea mediului, instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localitățile urbane sau rurale, care își pot pierde viața în timpul focurilor de artificii de la miezul nopții dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate stațiunilor montane, care își pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar și în localități, precum și pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curți sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, subliniază Președintele ANPM.

„Răul mai mic”: artificiile strălucitoare, care pot fi ținute în mână

Nu se poate spune că există artificii benefice pentru mediu, dar dacă ar fi de ales între artificiile tipice și cele strălucitoare, care pot fi ținute de mână și pot fi aprinse  în spații închise, cu siguranță, cele din urmă pot fi considerate mai puțin poluante, chiar dacă și acestea implică mai mulți poluatori, precum un oxidant de culoare, un combustibil care menține scânteia aprinsă și un liant, necesar pentru a ține toate aceste materiale și substanțe împreună. Cele mai bune părți ale acestor artificii sunt folosirea facilă și periculozitatea mult mai scăzută.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Nu vad logica unor recomandari de care nu tine nimeni cont.
    Ori scoatem in afara legii utilizarea petardelor de catre amatori (a se citi “tot prostul”), ori ne vedem de treaba, ca poate avem ceva util de facut. Sau nu.
    Este plin orasul de tembeli care arunca cu petarde, inclusiv “intelectuali” care ar trebui sa dea un exemplu pozitiv odraslelor lor la fel de needucate. Probabil ca si cei cu recomandarile fac exact acelasi lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*