Asociația Tomis Antidrog Constanța cere ca orele de dirigenție să nu fie transformate în ore de matematică, iar elevii să primească atenția de care au nevoie

Liceul Călinescu din municipiul Constanța. FOTO CTnews.ro

Asociația Tomis Antidrog Constanța trage un semnal de alarmă asupra situației din școli, unde copii cu probleme sunt ignorați și ajung în momente de impas. Este vorba în special de depresie, afecțiune ce nu este băgată în seamă.

În cazul unei depresii este deosebit de important să nu așteptăm să treacă de la sine. Depresia este o tulburare cronică, care recidivează dacă nu investigăm în amănunt ce o cauzează, ce o întreține și dacă nu încercăm să soluționăm aceste aspecte. Potrivit specialiștilor, depresia seamănă într-un fel cu buruienile. Degeaba rupem buruienile care cresc între flori (în cazul de fată simptomele depresiei), dacă nu smulgem rădăcina lor și dacă nu avem grijă la întreținerea regulată a pământului (dacă nu rezolvăm cauzele și originea depresiei). Psihologii și alți specialiști pot ajută mult la acest tratament.

„În ultimele 3 luni în județul Constanța asistăm la o serie de tragedii, în special tineri, care se sinucid dar și accidente rutiere grave având la bază consumul de droguri motivate de DEPRESIE ! Lipsă programelor de prevenție în școli, licee și chiar universități, transformarea orelor de dirigenție în ore suplimentare de matematică sau română, deficiență de personal în rândul psihologilor școlari fac că ținerii să-și piardă echilibrul psihic.

Instituțiile statului sunt depășite de această situație, cu toate că ne sunt prezentate statistici ,,îmbucurătoare’’ sau mari campanii de ,,distribuție de flayere’’, prin care evident se încearcă să se ascundă de fapt una dintre cele mai îngrijorătoare fenomene care pun stăpânire pe viață adolescenților și anume DROGURILE fie că sunt „ușoare’’ sau „de mare risc“ de cele mai multe ori consecințele sunt aceleași.

Se spune uneori despre persoanele care ajung să consume droguri că „au ceva pe suflet”. Adesea, această expresie este identificată de psihologi că referindu-se la depresie. Chiar dacă în perioadă adolescenței este normal să apară stări emoționale de tristețe, furie, confuzie sau izolare, depresia reprezintă o stare mai gravă care trebuie identificată și tratată.

Dacă această s-a instalat, ea nu va trece pur și simplu de la șine. Depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe. Persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri deoarece acestea oferă o evadare din realitate, o distanțare fată de durerile sufletești. Din nefericire, alcoolul și drogurile nu rezolvă, ci înrăutățesc simptomele depresiei și persoană va consumă tot mai mult pentru a încerca să se simtă mai bine. Astfel, se creează un cerc vicios devastator în care depresia se adâncește, iar consumul devine din ce în ce mai frecvent tocmai pentru a masca această stare“, este de părere George Drăgan președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța.

Depresia la adolescenți poate avea nenumărate cauze, printre care cele mai cunoscute sunt:

Depresia usoară

  • Nu există semne exterioare (adolescenții nu „arată” deprimați la fel că adulții)
  • Nu își pot menține atenția și concentrarea decât un timp scurt, mintea fiindu-le frecvent purtată spre altceva și sunt distrași ușor de la sarcini intelectuale
  • Visarea cu ochii deschiși
  • Scăderea treptată a notelor de la scoală
  • Perioade prelungite de plictiseală

Depresia moderată

  • Se adaugă simptome somatice: dureri de cap, în josul pieptului, de stomac
  • Vorbesc adesea despre crize sau situații morbide

Depresia severă

  • Se adaugă comportamentul dezagreabil și ostil: băietii sparg, trântesc obiecte, fură, mint, sunt agresivi, conduc cu viteză, iar fețele caută apropiere fizică, putând ajunge la promiscuitate sexuală
  • Apare izolarea de prieteni și instrăinarea – devin singuratici și se pot asocia cu anturaje nepotrivite care consumă droguri
  • Se pot adăuga semnele clasice ale depresiei de la adulți: neajutorare, deznădejde, melancolie, disperare și tulburări de somn, de alimentație, lipsă de energie și dificultate de a-și controla mânia.
  • Adolecentii sunt inconștienți cu privire la starea lor și simț că dacă fac ceva incitant li se atenuează durerea mentală și emotională

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*