Asociația Tomis Antidrog Constanța atrage atenția – viciu de procedură sau acțiune deliberată a statului român privind consumul de etnobotanice?

Asociația Antidrog Tomis Constanța a luat poziție față de „eroarea“ legală. FOTO AATC

Consumul de droguri etnobotanice este legal, a decis instanța supremă – Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 12 septembrie. Practic, magistrații au decis că această categorie de substanțe nu se încadrează la prevederile art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Asociația Tomis Antidrog Constanța face apel la modificarea de urgență a cadrului legislativ care permite consumul de „droguri ușoare“ fără o răspundere penală.

„Ne arătăm îngrijorarea, dar și indignarea, privind acest proiect legislativ care va conduce cu siguranță la o creștere substanțială a consumului de droguri, și care va permite din nou deschiderea magazinelor „de vise“. Într-o societate în care nu se investesc bani în prevenția și educarea tinerilor privind consumul de droguri, alcool sau tutun, această măsură vine că o încurajare privind consumul. În cursul lunii octombrie și noiembrie, vom demară o serie de acțiuni în școlile și liceele din Constanța, în parteneriat cu instituțiile abilitate asupra acestui subiect, pentru explică tinerilor pericolele la care se expun. Etnobotanicele – drogurile sintetice, reprezintă o nouă categorie de droguri psihoactive, create în urmă experimentelor și a cercetărilor conduse asupra compoziției și a efectelor drogurilor psihoactive deja existențe. Acestea sunt produse în locații ascunse sau în laboratoare clandestine. Drogurile sintetice au aceleași efecte că drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaină, morfină sau canabisul și au în compoziție substanțe chimice legale disponible pe piață. Chiar dacă efectele rezultate sunt aceleași cu cele ale drogurilor populare, structură lor chimică e complet diferită de a acestora“,a precizat George Drăgan, președintele Tomis Antidrog Constanța.

În data de 12 septembrie, Înaltă Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că: „Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive-n.r.) și nu intră sub incidență dispozițiilor art. 16 alin. 1 (faptă persoanei care, fără a deține autorizație eliberată în condițiile prezenței legi, efectuează, fără drept, operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă)”.

Cu alte cuvinte, orice persoană consumatoare de droguri etnobotanice va putea să își vadă liniștită de viciul său, fără nici o consecință de natură penală.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*