Asociația Mai Mult Verde: Din cele 25.000 de tone de plastic generate anual în Constanța, doar 12 la sută se reciclează

Aproape 25.000 de tone de plastic sunt generate anual în județul Constanța, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 33 de kilograme de plastic. Din această cantitate, doar 11,9 la sută este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare.

Potrivit Asociației Mai Mult Verde, cifrele au fost extrase din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD). Potrivit acestuia, în județul Constanța au fost generate 227.047 de tone deșeuri menajere, din care 1,5 la sută (3.500 de tone) au rămas necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deșeuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în Marea Neagră.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

„În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Județul Constanța: Nu funcționează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionarea deșeurilor revine primăriilor

Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este de 100 la sută în mediul urban și de 91 la sută în mediul rural. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții atât în mediul urban cât și în mediul rural, la un tarif de 11 lei/ pers./ lună (urban) și 4 lei/ pers./ lună (rural). Deși există ADI (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară) funcțională, SMID (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor) nu se afla în operare la finalul anului 2021. În județele fără SMID funcțional, obligația de gestionare a deșeurilor municipale revine primăriilor.

„Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare. Dintre județele analizate, în cazul a trei județe – Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța. Acolo unde încă sunt sincope trebuie identificate atât cauzele cât și soluțiile potrivite fiecărei situații”, a declarant Liliana Nichita, director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*