Asociația Elevilor din Constanța: “După aproape o lună de școală, elevii nu au transport gratuit”

Lorena Drăgușin. FOTO Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că după aproape o lună de școală, elevii nu au transport gratuit!

Ieri, 1 octombrie, Sorin Mihai, inspectorul școlar general Constanța, a declarat pentru Edupedu că începând de luni, elevii vor avea gratuitate. „Peste 90 la sută dintre școlile din județul Constanța au trimis tabelele cu numele elevilor către transportatori”, mai spune șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai.

Pe data de  2 octombrie, în ciuda faptului că au intrat în vigoare contractele de serviciu public la nivelul județului, elevii navetiști au fost nevoiți să plătească din buzunarul propriu costul transportului. La nivelul contractelor este specificat clar dreptul elevilor la transport gratuit, precum și obligația contractuală a operatorilor de transport și a Consiliului Județean de a-l asigura.

“Punem în atenția publică faptul că deși atât legea, hotărârile instanțelor, cât și contractele și hotărârile Consiliului Județean spun că elevii trebuie să primească gratuitate, aceasta încă nu se acordă.

La nivelul Legii Învățământului Preuniversitar, în articolul 83, este prevăzut faptul că sancțiunea operatorilor de transport pentru neasigurarea transportului gratuit al elevilor este încetarea contractelor: „ „(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public. În vederea dovedirii calității de elev, operatorii de transport care nu au acces la sistemul informatic al Ministerului Educației au obligația instalării de cititoare de card la punctele de vânzare sau în mijloacele de transport public, după caz, în termen de 2 ani de la aprobarea Metodologiei de operaționalizare a cardului național de elev.”

În acest sens, punctăm faptul că CJC are obligația legală să constate încetarea contractelor dacă problema persistă. În cazul în care situația nu este rezolvată, întregul județ riscă să rămână fără transport.
Dacă Ministerul Educației și Consiliul Județean Constanța vor refuza în continuare să asigure gratuitatea, nu vom ezita să luăm toate măsurile legale împotriva persoanelor care încalcă drepturile elevilor.
Vom acționa în instanță Hotărârea de Guvern pentru ca toți elevii navetiști să poată beneficia de transport gratuit!” – Asocia
ția Elevilor din Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*