Arhiepiscopul Tomisului, sancționat de Sfântul Sinod cu dojană sinodală scrisă pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Adrian Boioglu

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a fost sancționat astăzi de Sfântul Sinod cu cu dojană sinodală scrisă pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii.

Prezentăm mai jos principalele hotărâri luate de Sfântul Sinod.

“Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

„ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;

„aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;

„aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;

„a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;

„a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. „Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă” . Fără a lua apărarea IPS Teodosie, solicitarea adresata Sfântului Sinod pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie este îndreptătită. Argumentul potrivit căruia Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist, nu este unul serios.
    Vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist a aprobat înființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului în 4 noiembrie 2005, prin desprinderea din Mitropolia Ardealului a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhiepiscopiei Ortodoxă de Alba Iulia, Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sǎlajului, Episcopiei Maramureșului și Sǎtmarului.
    Ulterior in 17 ianuarie 2012, la cererea adunărilor eparhiale, Episcopia Oradiei și Arhiepiscopia Alba Iuliei au trecut sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului prin aprobarea Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Daniel, ramânând in prezent Mitropolia Clujului Maramureșului și Sǎlajului.
    In schimb, in cazul IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a facut demersurile pentru înfiinţarea la Suceava a unei mitropolii prin scindarea Mitropoliei Moldovei, lucrurile au tărăgănat la fel ca in cazul IPS Teodosie. Din păcate, IPS Pimen a trecut la cele vesnice pe 20 mai 2020, fără să-si vadă visul implinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*