Amenzi de aproape 150.000 de lei, în prima săptămână de activitate a Comandamentului Litoral

Comisarii ANPC au efectuat 192 de acțiuni de control pe litoral. FOTO ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță primele rezultate ale activității structurii de control special create, ”Comandamentul Litoral 2021”. Astfel, în perioada 1-8 iulie, comisarii ANPC au efectuat 192 de acțiuni de control.

„Mă bucur să constat că, după prima săptămână plină a Comandamentului, rezultatele consilierii operatorilor economici, care activează, în acest sezon, pe litoral, și-au făcut simțită prezența și, ca urmare a acestor verificări, au fost aplicate 204 avertismente, urmând ca micile probleme găsite să fie remediate în cel mai scurt timp, iar echipele ANPC să revină pentru a se convinge de acest lucru. Se vede, așadar, că responsabilitatea este cuvântul de ordine pentru majoritatea operatorilor care activează la mare, în acest an”, a declarat președintele ANPC, Claudiu Dolot.

Totuși, în 31 de cazuri, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 142.400 de lei. Acestora li s-au adăugat 14 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului pentru tot atâtea unități de alimentație publică de pe întreg litoralul. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, produse alimentare în valoare totală de peste 22.000 de lei și oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate, produse în valoare totală de aproximativ 320.000 de lei.

Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

  • Comercializarea sau utilizarea ca materie primă a unor produse alimentare cu data durabilității minimale/data limită de consum depășite;
  • Utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate;
  • Nerespectarea condițiilor de depozitare precizate de producător pe eticheta produselor alimentare;
  • Schimbarea stării termice a unor produse alimentare (materii prime și preparate), fără autorizarea specifică acestor operațiuni (din refrigerat în congelat sau recongelări);
  • Utilizarea unor spații de producție neigienizate (cu mucegai, infiltrații în pereți etc.);
  • Utilizarea unor ustensile de bucătărie vechi, improprii, neprofesionale, care nu pot fi igienizate corespunzător și unor coșuri de deșeuri menajere fără capac.

Devenit tradițional, în perioada vacanțelor de vară, Comandamentul Litoral 2021, structură specială pentru protecția consumatorilor, are ca scop prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității şi intereselor economice ale consumatorilor şi asigurării dreptului acestora de a fi informați.

Consumatorii aflați pe litoral, care constată nereguli în toată această perioadă, au la dispoziție numărul de telefon al CJPC Constanța, pentru a sesiza situațiile rapid. Numărul de telefon este 0241.550.550.

Pe parcursul campaniei desfășurate de comisari, pe litoral, în cadrul Comandamentului, ANPC va continua să informeze consumatorii, după fiecare etapă a acțiunilor de consiliere, supraveghere și control, care au fost constatările echipelor ANPC, în teren, referitoare la produsele și serviciile oferite publicului, în sezonul estival 2021.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*