Aeronave rusești Su-27 au doborât o dronă militară MQ-9 Reaper, deasupra Mării Negre

Drona militară MQ-9 Reaper. FOTO: www.eucom.mil

Două avioane rusești Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură și neprofesionistă” cu o aeronavă MQ-9 fără pilot pentru informații, supraveghere și recunoaștere a forțelor aeriene americane care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, au anunțat Forțele Aeriene Americane. Cele două aeronave militare rusești nu au tras asupra dronei, dar una dintre ele i-a lovit elicea cu aripa.

Forțele Aeriene Americane precizează, într-un comunicat de presă, că incidentul a avut loc în cursul dimineții de marți, 14 martie, la ora 07.03 AM CET (08.03, ora României). Potrivit acestora, drona MQ-9 Reaper desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusească, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a ei.

„Una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să doboare MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, Su-27-urile au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă”, au transmis sursele citate.

Acestea susțin că incidentul demonstrează o lipsă de competență pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

„De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, a declarat generalul forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul US Air Forces Europe și Air Forces Africa. „Aeronavele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a adăugat Hecker.

Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*