Adrian Cioroianu lansează la Universitatea Ovidius din Constanța un volum despre Partidul Comunist Român

Universitatea Ovidius din Constanța. FOTO UOC

Facultatea de Istorie și Științe Politice și Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța organizează lansarea volumului „A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român 1921-1924. Pentru o istorie dezinhibată a viitorului luminos” (Polirom, 2021), semnat de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Lansarea va avea loc joi, 26 mai, la ora 12.00, în Amfiteatrul 103, din campusul universitar, Corp A, etaj 1 (Aleea Universității, nr. 1), cu participarea autorului, prezentări ale lucrării urmând a fi susţinute de către conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, de la Facultatea de Litere, manager al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța.

Volumul lansat de Adrian Cioroianu include studiile unei serii de istorici, cercetători ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) precum: Mihai Burcea, Cristiana Diac, Corina Doboș, Dumitru Lăcătușu, Elis Pleșa, Liviu Pleșa.

Referitor la volumul prezentat, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici opinează că studiile pe care le cuprinde configurează un „portret” al României comuniste după chipul și asemănarea celor care au creat-o prin violente inginerii sociale, prin teroare, prin punerea în act a utopiilor revoluționare.

„De la figurile tutelare ale comunismului românesc precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, Ana Pauker sau Vasile Luca, la cele de rangul doi precum Petre Constantinescu-Iași sau exoticul Scarlat Callimachi, « prințul roșu », sau pur și simplu, la figuri desprinse din, și intrate numaidecât în anonimat de pe diferitele « fronturi » revoluționare, avem înfățișată o lume întortocheată și resentimentară, fanatică și distructivă. Explorarea subteranei unei mișcări, care avea să schimbe destinul unei țări, aduce la suprafață esența regimului totalitar și a postulatelor lui ideologice. Cercetarea vizează dimensiunea obscură a unor biografii de tovarăși, zona de umbră a devenirii lor, dar și rescrierea ulterioară a unor episoade încărcate de ambiguitate ideologică. De ce? Pentru că pe mâna acestor « tovarăși » a încăput România și ei au dictat, la propriu și la figurat, asupra vieților cetățenilor ei timp de aproape o jumătate de secol”, precizează prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

Totodată, organizatorii evenimentului anunță că, în aceeași zi, Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța va găzdui o masă rotundă cu Adrian Cioroianu, de la ora 18.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*