Adrian Bîlbă, despre planurile de la CMSN: pădure dobrogeană, Planetariu 4K, Acvariu modernizat și Muzeul Timpului

dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal pentru Științele Naturii. FOTO Adrian Boioglu
dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal pentru Științele Naturii. FOTO Adrian Boioglu

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a luat nota 10 la proiectul de management pentru instituția sa. Comisia de concurs a fost alcătuită din doi biologi și doi reprezentanți ai Consiliului Județean.

Adrian Bîlbă a declarat pentru Constanța 100% că principalele două proiecte pe care le are vizează reabilitarea Acvariului și a Planetariului.

”Vom avea cel mai modern planetariu din țară”, promite directorul CMSN. Acesta va fi reabilitat cu fonduri europene. Și până acum s-au adus câteva investiții, de circa 20.000 de euro. Vorbim însă acum de un proiect amplu, de 800.000 de euro, pentru care au fost deja identificate sursele de finanțare. Se va crea și un pol de excelență în astronomie, în care intră Academia Militară Mircea cel Bătrân, Universitatea Maritimă, Liceul Mircea cel Bătrân, cu cerul profesorului Băraru, și Academia navală din Varna, precum și, desigur, CMSN. CMSN va intra în acest proiect cu noul Planetariu.

”Va fi un Planetariu hibrid, care va avea și elemente analogice, și elemente digitale, În plus, va prezenta imagini în 4K”, a precizat Adrian Bîlbă.

Reablitatea acvariului este următorul proiect avut în vedere de managerul CMSN. Soluțiile de finanțare ar putea veni din fonduri europene. Delfinariul este și el pe ultima sută de metri cu modernizarea. Clădirea va fi dată în folosință în curând.

Terra Park și Pădurea Dobrogeană sunt alte două proiecte de suflet ale lui Adrian Bîlbă.

„Facem o pădure cu specific dobrogean, cu speciile autohtone ale acestei regiuni minunate, pe de o parte. Pe de altă parte, facem un parc al evoluției Terrei, un parc în care vom arăta evoluția acestei planete, de la momentul formării acesteia, acum 4,5 miliarde de ani, la momentul formării Lunii, momentul apariției vieții și evoluției acesteia, până la forma finală, prezentă, cea mai înaltă de evoluție a naturii, a vieții pe pământ: omul”, a spus Adrian Bîlbă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*