ABADL ar vrea ca Lacul Tăbăcărie să treacă în administrarea Primăriei Constanța

Lacul Tăbăcărie, Constanta. FOTO ABADL

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) au anunțat miercuri, 16 decembrie, că susțin orice demers legislativ de trecere a Lacului Tăbăcărie în administrarea Primăriei Constanța.

Astfel, potrivit ABADL, în cadrul unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între conducerea instituției și primarul municipiului Constanța s-au discutat mai multe teme de interes pentru constănțeni.

„Una dintre problemele majore ridicate de reprezentanții instituțiilor noastre a fost cea legată de igienizarea, modernizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie. În cadrul acestei întruniri de informare privind istoricul și statutul Lacului Tăbăcărie, conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral a propus Primăriei Constanța preluarea în administrare a lacului, fiindu-i prezentată și modalitatea în care se poate face, din punct de vedere administrativ”, se precizează într-un comunicat al ABADL.

Lacul Tăbăcărie, Constanta. FOTO ABADL

Reprezentanții Administrației Bazinale spun că reabilitarea și gospodărirea acestui lac de mici dimensiuni, urbanizat, puternic antropizat de construcțiile edificate în zonele riverane, se poate face de către cei care dețin lucrările de amenajare și de apărare a malurilor lacului, precum și terenurile aferente zonei de protecție a malurilor, fiind vorba despre cei cinci metri lățime de la linia apei deținuți de Primăria Constanța.

„Pentru igienizarea, decolmatarea și modernizarea acestuia și încadrarea armonioasă peisagistică a acestuia în contextul dezvoltării urbanistice zonale care se manifestă cu rapiditate este nevoie de trecerea din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) în cea a administrației locale. Exemple de succes în acest sens sunt lacul Ciuperca care este administrat de Primăria Tulcea și salba de lacuri Băneasa – Herăstrău –Floreasca – Colentina – Tei administrate de Primăria București. De asemenea, asigurăm administrația locală de sprijinul nostru profesional total în ceea ce privește gestionarea rațională din punctul de vedere al gospodăririi apelor a lacului Tăbăcărie și sprijin profesional în ceea ce privește accesarea fondurilor europene specifice pentru reabilitarea și dezvoltarea durabilă a lacului Tăbăcărie”, a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.

Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR-ABADL. La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public – Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL – asupra lacului Tăbăcărie.

Lacul Tăbăcărie, Constanta. FOTO ABADL

Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie. Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul „Pescărie”.

În anii 1978-1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța.

Din anii ’90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*