FOTO VIDEO Tratamentul herniei de disc cervicală, realizat cu succes la spitalul Ovidius Clinical Hospital. Pacienții trebuie să se prezinte la specialist la primele semne pentru un consult

Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac de la OCH. FOTO Adrian Boioglu

Hernia de disc cervicală este o afecțiune deosebit de dureroasă, care poate cauza neplăceri foarte mari dacă nu este tratată la timp. Apare de regulă la persoanele mai în vârstă, care fac mișcări bruște și astfel apar problemele. Încă de la debutul durerilor este recomandat ca pacientul să se prezinte la medic. Acesta îi face o serie de investigații pentru a afla exact cât de gravă este situația. Un RMN lămurește în mare parte problema. Specialistul decide dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală sau durerile herniei de disc cervicale pot trece și cu un tratament medicamentos.

La Ovidius Clinical Hospital se tratează cu success această afecțiune. De la primul consult, până după intervenția chirurgicală, pacientul are parte de toată atenția, iar aparatura de ultimă generație nu face decât să ajute specialiștii în oferirea unui diagnostic précis, dar și pentru realizarea unei operații de succes. După intervenția chirurgicală, un pacient își poate relua activitatea într-o lună, în funcție desigur și de specificul muncii sale.

Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac, medic primar neurochirurgie la Ovidius Clinical Hospital, explică pentru CTnews, cum putem recunoaște o durere care este cauzată de hernia de disc cervicală.

“Durerea în hernia de disc cervicală este acea durere care are caracter radicular, dată de compresiunea materialului discal asupra unei rădăcini nervoase. Hernia de disc, ca și boală, reprezintă părăsirea locului dintre cele două corpuri vertebrale, deci dintre părțile osoase ale coloanei, a acelui material moale sau discul intervertebral, părăsirea locului dintre cele două oase și compresiunea pe una din rădăcinile nervoase de cele mai multe ori pe stânga sau pe dreapta, în funcție de zona prin care iese.

Durerea iradiază de cele mai multe ori pe una dintre mâini și această durere are diferite trasee, în funcție de zona sau rădăcina nervoasă afectată, de nervul afectat sau comprimat. De cele mai multe o pacientul nu descrie decât că îl doare toată mâna, că îi coboară durerea de la ceafă către umăr și apoi pe membru superior.

Cam asta este diferența dintre durerea de spate uzuală, când e o durere în zona cervicală sau în zona cefei, mai exact, că ar mai merge uneori și mai jos, de-a lungul coloanei, o durere mai degrabă de contractură musculară, poate dată și ea de o suferință a coloanei, dar nu o suferință majoră cum este o hernie de disc, când acel material discal iese și comprimă o rădăcină nervoasă”, a spus medicul primar de neurochirurgie.

De ce apare hernia de disc cervicală? Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac vine cu explicații.

“Cauzele sunt multiple de la efortul fizic intens, de la mișcări mai bruște sau mai anormale să le spunem ale gâtului, de la pur și simplu decelerări care țin de structura organismului fiecărui om. Fumatul e un factor predispozant. Sigur acuma nu toți fumătorii fac hernie de disc. Diabetul, iarăși, e un factor care ajută între ghilimele, dar nu este determinant. Hernia de disc cervicală este mult mai rară decât hernia de disc lombară, de exemplu, pentru că sarcina asupra discurilor vertebrale nu este tot atât de mare ca în partea lombară. Dar mișcările, traumatismele pot duce la o hernie de disc”, a povestit doctorul Ghinguleac.

Vârsta este un factor care poate duce la această problemă de sănătate, afecțiunea fiind mai rar întâlnită la persoanele tinere.

Vârsta este un factor care poate duce la o hernie de disc și întotdeauna e un factor pentru că degenerarea discală și a ligamentelor se produce o dată cu înaintarea în vârstă. De aceea și patologia este una care se întâlnește foarte rar la persoanele tinere și într-adevăr odată cu înaintarea în vârstă pot apărea multiple probleme, fisuri în ligamente și în structurile de rezistență ligamentare ale coloanei se produc încă din timpul pubertății și ele pot evolua odată cu avansarea în vârstă. Pe fondul acestor degenerări ale discurilor, asta înseamnă îmbolnăvire sau pierderea

structurii discului, dezorganizarea lui prin breșe în aceste ligamente datorită unei forțe care vine din exterior, o mișcare, un traumatism. Acel disc pur și simplu se stoarce, din cauza presiunii el este împins în afară”, a mai spus Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac

Hernia de disc cervicală se poate diagnostica cu ajutorul RMN-ului.

Cea mai bună investigație pentru diagnosticul de hernie de disc este RMN-ul de coloană cervicală, în cazul unor hernii cervicale, RMN care ne arată în întregime structura inclusiv a  părții osoase,  inclusiv a sistemului ligamentar și al discurilor intervertebrale,  deci părțile moi ale coloanei pentru că practic acestea sunt cele care ne interesează în primul rând. Există și posibilitatea pentru pacienții care din diferite motive nu pot efectua un examen RMN ori că au  instrumentații metalice, gen tijă puse în urmă cu foarte mulți ani când nu se folosea titan și sunt tije de oțel, care nu sunt compatibile cu un RMN, atunci poate să facă un examen tomograf, însă, nu este la fel de fiabil și pentru că este o altfel de investigație. RMN-ul este cea mai bună metodă de diagnostic și care ne aducem informații, toate informațiile necesare, inclusiv asupra discului sau a suferinței măduvei spinării care trece prin zona respectivă”, a mai spus medicul primar în neurochirurgie de la OCH.

Ce poate face un pacient atunci când încep durerile? Primul pas este să meargă la un medic specialist, iar acesta decide investigațiile care trebuie făcute mai departe.

“Prima măsură este să se adreseze unui medic neurochirurg chiar înainte de a efectua investigațiile, să se adreseze pentru un consult de specialitate și în urma consultului și a investigațiilor ulterioare pe care le va face împreună cu medicul neurochirurg se va stabili un diagnostic, care ulterior va duce evident la stabilirea unui plan terapeutic care poate începe de la un o terapie conservatoare până la una chirurgicală. Există situații când este suficient doar repaos,  gimnastică medicală, kinetoterapie sau situații în care se impune o intervenție chirurgicală”, a afirmat Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac.

Nu toate herniile de disc cervicale trebuie operate, dacă afecțiunea este descoperită într-un stadiu incipient durerile pot dispărea cu ajutorul medicamentelor.

“Nu este neapărat reversibilă, dar poate fi într-un stadiu non-chirurgical, stadiu în care cu terapie și cu tratament eventual medicamentos să dispară simptomatologia. În general boala în momentul în care atinge stadiul chirurgical, nu mai este reversibilă. Practic, ieșirea acelui material discal asa într-un termen popular, al zgârciului respectiv, care comprimă rădăcina nervoasă și acela nu poate fi dizolvat cu nicio altă metodă decât una chirurgicală, nici nu intră la loc odată ce a ieșit dintre corpurile vertebrale. Practic, odată ce s-a instalat boala cu indicație chirurgicală, singura metodă de tratament este cea chirurgicală”, a mai spus Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac.

Spitalul Ovidius Clinical Hospital poate asigura de la A la Z tratamentul unui pacient cu hernie de disc cervicală.

În spital avem absolut tot ce ne trebuie pentru a trata această patologie de la diagnostic, toate analizele complementare pe care le poate și trebuie să le facă un pacient în momentul internării sau înaintea internării. Avem absolut tot ce ne trebuie din punct de vedere imagistic și analize de laborator plus consulturi interdisciplinare pentru că și ele sunt esențiale pentru evoluția pre și postoperatorie a unui pacient cu astfel de boală, culminând cu dotarea de la nivelul sălilor de operații, care este la cele mai înalte standarde, avem absolut tot ce este nevoie pentru tratarea în siguranță a bolii, tratament care se realizează minim invaziv, adică cu afectare minimă a tot ceea ce înseamnă structuri normale și sănătoase ale organismului pentru că scopul nostru este să ajungem la partea cu probleme, să rezolvăm problema, lăsând tot ceea ce este sănătos sau normal în pace. Asta înseamnă o recuperare mult mai rapidă,  o mobilizare a pacientului în postoperator foarte rapidă, timpi scurți ai operației, perioadă scurtă de spitalizare și reintegrare socio-profesională până la urmă rapidă”, a mai spus medicul primar neurochirurg.

Cum poate fi evitată apariția herniei de disc cervicale? În primul rând, cu ajutorul unui stil de viață sănătos, dar și al sportulului.

“Primul sfat ar fi un stil de viață sănătos. Este practic ceea ce recomandă toată lumea în ziua de astăzi și într-adevăr stilul de viață al tuturor s-a modificat, pornind de la alimentație până la sedentarism. Sportul este un element foarte important care ne poate ajuta. Nimeni nu trebuie să facă sport la nivelul de performanță. Înotul este o gimnastică foarte bună pentru tot ce înseamnă problemele de spate chiar și în prevenirea unor afecțiuni ale coloanei, dar și în recuperarea după o astfel de problemă, alimentația, renunțarea la fumat, tratarea bolilor pe care poate un pacient le are, cu mult mai multă seriozitate”, a afirmat Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac.

El prezintă și care sunt avantajele spitalului OCH pentru un pacient.

“În spitalul nostru, în OCH, un pacient găsește absolut tot ce are nevoie pentru diagnostic, tratament și recuperare postoperatorie. În ceea ce privește patologia vertebrală discală, inclusiv cervicală sau lombară, de la tot ce înseamnă metode de diagnostic imagistic, analize de laborator, colaborarea cu celelalte specialități. Avem absolut toate specialitățile și colegi din toate specialitățile cu care ne sfătuim în momentul în care cazurile sunt mai delicate pentru că sunt foarte mulți pacienți care au nevoie și de consulturi altele decât cel neurochirurgical, gen ortopedic, de chirurgie generală, pentriu doamne de ginecologie, reumatologie.

Toate aceste specialitățile le avem și pacientul poate accesa foarte ușor ca și consulturi interdisciplinare, diagnosticul din toate punctele de vedere se face corect, bazându-ne pe tot arsenalul de investigații, pe tot ce înseamnă tratarea bolilor pe care le are, celălalte boli pe care pacientul le are, urmând ca după stabilirea diagnosticului, internarea în spital, condițiile sunt extraordinar de bune, la standarde foarte înalte.

Pacientul vine doar cu ce înseamnă lenjerie intimă și periuță de dinți, restul se pune la dispoziție de către spital.  În ceea ce privește blocul operator sunt create circuite încă din construcția spitalului în așa fel încât siguranța pacientului care intră într-o operație să fie maximă, să fie scăzut la minim riscul de apariție a infecțiilor nosocomiale, infecții de care nu e scutit niciun spital din lumea asta, indiferent unde este acela. Din cunoștința mea până acuma nu au existat astfel de infecții”, a mai spus Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac.

Un pacient operat de hernie de disc cervicală își poate relua activitatea cel mai devreme după o lună, dar sunt și cazuri, în funcție de meseria fiecăruia, când acest termen poate ajunge și până la 6 luni.

“După minim o lună își poate relua activitatea. Recomandarea mea personală în funcție de ceea ce muncește pacientul respectiv. Sunt pacienți care duc o muncă de birou, care se pot întoarce foarte ușor după trei săptămâni, o lună de zile să muncească pentru că nu depun un efort fizic. Dar un pacient care lucrează pe șantier sau în construcții sau le ridică greutăți foarte mari pentru că lucrează în port, de exemplu, acela cam după 4-6 luni e recomandarea mea pentru că trebuie să treacă o perioadă de vindecare totală. În intervalul ăsta în funcție de activitatea fiecărui pacient, putem adapta perioada necesară de recuperare până se reintegrează în activitate”, a mai declarat Dr. Bogdan Ioan Ghinguleac.

Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*