FOTO Educație prin gust de Ziua Dobrogei. Tinerii constănțeni au descoperit poveștile mâncării locale

De Ziua Dobrogei, zeci de liceeni constănțeni au participat la un atelier interactiv dedicat educației prin gust. FOTO Explore Dobrogea

Un eveniment organizat de Explore Dobrogea la Zbor Hub Constanța a adus împreună producători locali, chefi și tineri curioși să redescopere gusturile autentice ale regiunii, în cadrul proiectului Dobrogea Regiune Gastronomică Europeană 2029.

De Ziua Dobrogei, zeci de liceeni constănțeni au participat la un atelier interactiv dedicat educației prin gust, organizat de Explore Dobrogea la Zbor Hub Constanța.

Evenimentul Taste of Dobrogea | Local Food Challenge a adus în prim-plan valorile simple, dar esențiale ale gastronomiei locale: mâncarea făcută cu ingrediente curate și cu respect față de pământul dobrogean.

Povești despre semințe rare și gusturi adevărate

Atelierul a fost deschis de Anamaria Balmuș și Florin Bidașcă, fondatorii Moșiei Generalului, care le-au vorbit tinerilor despre responsabilitatea păstrării diversității și despre legătura dintre om, natură și hrană.

Participanții au avut ocazia să descopere o parte din produsele cultivate pe moșie, la standul amenajat special: legume și plante aromatice, precum usturoiul elefant, ardeiul Baghera, cartoful mov sau roșii de colecție, toate crescute cu grijă și fără chimicale.

„Le-am arătat că un produs local nu este doar ceva de mâncare, ci o relație între pământ, om și comunitate”, a spus Anamaria Balmuș, subliniind importanța gustului autentic într-o lume tot mai grăbită.

Salată dobrogeană cu ingrediente locale

Sub îndrumarea Chef-ului Octavian Băloi și a Sous Chef-ului Laura Titoiu de la Rozmarine, tinerii au pregătit împreună o salată dobrogeană folosind ingrediente locale oferite de partenerii evenimentului.

Fiecare licean și-a creat propria versiune de salată, inspirată de gusturile copilăriei, de culorile Dobrogei și de propriul simț al creativității.

„A fost o energie fantastică, tinerii s-au implicat cu entuziasm, curiozitate și idei curajoase. M-au impresionat farfuriile create, pline de culoare și de personalitate”, a spus Chef Octavian Băloi, adăugând că „în acest atelier toți participanții au fost câștigători”.

Cele trei farfurii premiate s-au remarcat prin echilibrul gustului, creativitate și modul în care au pus în valoare ingredientele locale.

Premiul I – Florea Irina Melek, Premiul II – Coman Diana Maria și Premiul III – Dumitru Riana Maria.

Pe parcursul atelierului s-a discutat despre risipa alimentară, importanța consumului de produse locale, despre cum recunoaștem alimentele cu gust, cultivate fără chimicale și despre rolul pe care fiecare generație îl are în păstrarea identității gastronomice.

Povești de gust și tradiție din Delta Dunării

Partenerul Deltaica – Tradiții Sănătoase a adus la eveniment produse cu specific local și valoare nutritivă ridicată, recunoscute prin indicație geografică.

Elevii au putut descoperi gustul autentic al Deltei Dunării prin produsele realizate cu ingrediente curate și respect pentru tradiție.

Pâine, cozonac și bucurie

De la Brutăria9 au venit mirosurile de acasă: pâine cu maia dospită lent și cozonac tradițional, ambele făcute după rețete simple, dar cu mult suflet.

Prezența lor a completat perfect simbolistica zilei: gestul de a oferi pâine și sare, semn al ospitalității, al respectului și al bucuriei de a fi împreună.

O comunitate unită prin gust

Evenimentul Taste of Dobrogea | Local Food Challenge a arătat că gastronomia locală poate fi o formă de educație și o punte între generații. Tinerii au fost curioși, implicați și plini de idei, dovadă că viitorul gustului dobrogean este pe mâini bune.

Explore Dobrogea mulțumește tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment:
Chef Octavian Băloi și Sous Chef Laura Titoiu de la Rozmarine, pentru pasiune, profesionalism și implicare; Deltaica, Moșia Generalului și Brutăria9, pentru sprijinul oferit și pentru credința în educația prin gust și Zbor Hub Constanța – gazdele perfecte, care au creat spațiul unde ideile, aromele și generațiile s-au întâlnit cu sens.

Pentru Explore Dobrogea, acest eveniment este o parte din drumul către 2029, anul în care Dobrogea aspiră să devină Regiune Gastronomică Europeană, dar și o dovadă că educația, tradiția și gustul autentic pot merge mai departe doar împreună.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*