
Scurtmetrajul „Flavors of Dobrogea: A Journey Through Ethnic Cuisine”, realizat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) împreună cu Organizația de Management al Destinației Județul Constanța (OMD Constanța), a obținut Premiul categoriei „Expediții Culinare” (Category Award Winner – Culinary Journeys), în cadrul galei internaționale FOOD FILM MENU 2025 Category Winners Awards. Distincția a fost acordată de IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, la Barcelona, pe 27 septembrie 2025, chiar de Ziua Mondială a Turismului, în cadrul prestigiosului World Gastronomy Summit, desfășurat la Palau Reial de Pedralbes.
Aprecierea juriului a confirmat calitatea și relevanța proiectului:
„The film is a professionally crafted piece that highlights the multicultural journey of the destination. The multicultural dimension is reflected in the richness and diversity of the local cuisine.” – a subliniat Amira Iqbal Al Lawati, General Director of Tourism Development, Ministry of Heritage and Tourism (Oman), membru al juriului.
Această reușită se înscrie în seria inițiativelor ce susțin candidatura Dobrogei la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029, prin consorțiul Explore Dobrogea format din UNPR Regiunea Sud-Est, Primăria Năvodari, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța și Kirvad Tour SRL care a depus protocolul oficial la IGCAT.
Scurtmetrajul premiat face parte din programul „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, inițiat de INP și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Acesta își propune să promoveze diversitatea gastronomică multietnică a Dobrogei, să implice comunitățile locale în documentarea patrimoniului imaterial și să transmită mai departe identitatea culturală a regiunii prin publicarea rețetarului bilingv „The Taste of Dobrogea!”
“Felicităm echipele INP și OMD Constanța, care au dat curs invitației noastre de a participa la acest concurs internațional și au reușit să ducă patrimoniul culinar al Dobrogei pe scena mondială.” a declarat Daniel Moraru, Președinte UNPR RSE
Totodată, după ceremonia de premiere, a fost deschis votul publicului, care va decide Premiul Publicului. Locurile I–III, stabilite de juriu, precum și câștigătorul votului publicului vor fi anunțați în cadrul Galei ce va avea loc pe 27 octombrie 2025, la Gozo, European Region of Gastronomy 2026.
Perioada de vot: 27 septembrie – 10 octombrie 2025
Votează aici pentru Dobrogea: www.foodfilmmenu.org/past-editions/2025-edition
Be the first to comment