5% dintre mașinile controlate de RAR în prima jumătate a anului prezentau pericol iminent de accidente

ambuteiaj, trafic aglomerat
Ambuteiaj pe șosea. FOTO Catalin Schipor

De la 1 ianuarie și până la 30 iunie, aproape 5 procente – 1758,  dintre vehiculele verificate tehnic la nivel național în trafic de inspectorii Registrului Auto Român în primele 6 luni ale anului 2017 prezentau pericol iminent de accidente, spun reprezentanții RAR.

Controalele inspectorilor au depistat că mașinile în cauză aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete. În cadrul acțiunilor, Registrul Auto Român a verificat în trafic nu mai puțin de 35.468 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică.  Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%.

În judeţul Constanța Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele 6 luni ale acestui an, 835 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 87 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție, iar 63% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). În aceste situații una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 71,02% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,87% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).
În urma testărilor efectuate, pentru 15,83% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Constanţa de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, în primele 6 luni ale acestui an au fost aplicate 269 sancțiuni, a fost reținute două permise de conducere și 189 certificate de înmatriculare.

Directorul general al Registrului Auto Român George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*