20 de persoane, trimise în judecată în dosarul peștelui contaminat importat și comercializat în România

Curtea de Apel, Tribunalul Constanta. FOTO Catalin Schipor

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 20 inculpați implicați în dosarul peștelui contaminat importat și comercializat în România. Aceștia, cetățeni români, francezi, italieni și maghiari, sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, comercializarea de produse alterate, deținerea, transportul sau comercializarea de pește fără documente legale.

Astfel, în rechizitoriul întocmit de procuror, s-a reținut că în perioada anilor 2018 – 2019, inculpații au constituit un grup infracțional organizat, transfrontalier, cu scopul desfășurării unor activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului uman. Gruparea, formată din cetățeni români, francezi, italieni și maghiari, a creat un adevărat mecanism infracțional pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

„Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (pescuit ilegal/ achiziție/ transport/comercializare pește etc.). Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului uman”, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, cantitatea de pește rezultată în urma activităților de pescuit ilegal era depozitată și transportată, fără documente legale și fără autorizații sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu.

„Aducerea în România a peștelui s-a realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale”, se mai precizează în documentul citat.

În cursul urmăririi penale a fost confiscată cantitatea de peste 30 de tone de pește, impropriu consumului uman. Investigațiile comune cu statele europene sursă s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a peste 30 de tone de pește, impropriu consumului uman, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*