12 februarie, Ziua Comunității Rușilor Lipoveni din România. În județul Constanța, cea mai mare comunitate de ruși lipoveni se află în Ghindărești

Biserica ortodoxă de rit vechi “Înălțarea Domnului” Ghindărești. FOTO #VisitGhindaresti

Data de 12 februarie o dedicăm în fiecare an sărbătoririi Zilei Comunității Rușilor Lipoveni din România, comunitatea minoritară cea mai unită din țara noastră, cu o istorie îndelungată, cu numeroase tradiții și obiceiuri deosebite.

Încă din secolul al XVII-lea, rușii lipoveni au început să sosească în România. Reformele religioase și sociale ale patriarhului Nikon și ale țarului Petru cel Mare i-au făcut pe aceștia să părăsească Rusia și să caute libertatea religioasă în România. Rușii lipoveni au ales să rămână credincioși ritului vechi, care se referă la un anumit tip de slujire religioasă, dar și folosirii limbii slavone în biserică.

Obiceiurile rușilor-lipoveni sunt în strânsă legătură cu sărbătorile religioase. Calendarul iulian pe care îl respectă, a rămas neschimbat, acesta este decalat cu 13 zile față de cel gregorian. Până în zilele noastre, lipovenii au păstrat obiceiul efectuării semnului crucii în aproape orice acțiune pe care o întreprind.

Cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din județul Constanța se află în localitatea Ghindărești, preponderentă numeric, în proporție de aproximativ 95 la sută din totalul locuitorilor comunei. Situată la 85 de km față de municipiul reședință de județ, pe malul drept al Dunării, localitatea Ghindărești, se mai numește, în limba rusă, „Novoseolki“ sau „Novinkoe“, adică „Satul nou“. Se pare că aceasta ar fi fost ultima așezare din Dobrogea în care s-au stabilit rușii lipoveni, prezența acestora aici fiind consemnată printr-un document din anul 1837. Aici, pe malul Dunării, lângă pădurile de tei ale ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră, noua comunitate a rușilor lipoveni a început o viață nouă, aducând cu sine un consistent bagaj cultural. Tradițiile și obiceiurile deosebite, precum și gastronomia aparte a acestei etnii, au sporit farmecul locului și au contribuit la completarea semnificativă a multiculturalității dobrogene.

„Tuturor etnicilor ruși lipoveni din Dobrogea, le transmit multă sănătate, toate gândurile de bine și doresc să îi asigur de toată aprecierea și recunoștința mea față de contribuția adusă multiculturalismului dobrogean, dar și la îmbogățirea tradițiilor și obiceiurilor dobrogene! La mulți ani!”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*