FOTO VIDEO Ziua Recoltei, sărbătorită la Valu lui Traian. Primăria a lăsat producătorii să aducă bunătățile, fructele și legumele, iar fondurile din buget au mers mai mult spre investiții și dezvoltare

Ziua Recoltei la Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu / CTnews.ro
Ziua Recoltei la Valu lui Traian. FOTO Adrian Boioglu / CTnews.ro

Toamna se umplu cămările, iar Primăria Valu lui Traian i-a adunat pe toți producătorii la un loc, pentru ca oamenilor să le fie mai ușor la cumpărături. În loc să alerge de la unul la altul, vălurenii au toate legumele și fructele la Târgul de Ziua Recoltei, organizat lângă piața agro-alimentară din localitate. Așadar, în aer liber, să aibă unde să se ridice fumul micilor și al cârnaților puși pe grătar, aromele fripturilor și-a raței pe varză, sau aburii care ies din kurtos kolac, pregătit la fața locului.

“Este al 13-lea an în care Primăria Valu lui Traian organizează Ziua Recoltei; ca în fiecare an ne bucurăm că vremea ține cu noi, și văd că deja au început să se instaleze tarabele cu fructe, cu legume. Avem și participarea echipei domnului Cătălin Scărlătescu anul acesta și ne bucurăm și așteptăm să vină și vălurenii să se bucure de ceea ce oferim” spune Ionela Zota, Purtătorul de cuvânt a Primăriei.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă piramida de fructe și legume, să cumpere produse la prețuri mici pentru iarnă, dar și să savureze clătite, kurtos colac, popcorn, porumb, mici și bere.

În plus, sunt și firme care organizează jocuri pentru copii: face-painting, tobogane gonflabile, roata norocului. Timp de două zile localnicii și vizitatorii se vor putea bucura de Zilele Recoltei la Valu lui Traian, localitate care îmbracă straie de sărbătoare. Un stil de viață cât mai sănătos este asigurat de produse de calitate, iar Primăria din comună îi încurajează pe producătorii locali, înlocuind astfel drumul la supermarket cu cel la piață.

“Cred că toată lumea știe deja că sunt pasionat de agricultură. Cu mult înainte să devin primar am avut ferme de animale, apoi le-am vândut și am investit în cultivarea terenurilor agricole, tot prin firma la care sunt acționar și astăzi, firmă cu profil agricol. Dacă ar fi să aleg o cultură preferată aș ezita între vie și rapiță. Via pentru că îmi aduce aminte de tinerețe, când eram gestionar la Murfatlar. Rapița pentru că este o cultură ce necesită foarte multă inteligență și grijă pentru ca să dea o producție bună” spune Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian.

Sezonul pregătirilor de iarnă este în toi, piața este cât mai diversificată, iar gospodinele se întrec în rețete pentru a-și aproviziona sârguincios cămara. Se caută castraveții, gogoșarii, vinetele, ardeiul gras și roșiile, dar și gogonelele și pepenașii pentru murat. Comercianții nu stau deloc rău la capitolul vânzări, mai ales că vălurenii caută din ce în ce mai mult produse locale în detrimentul celor de import.

“Târgul va dura astăzi și mâine și spre deosebire de alți ani, anul acesta nu include nici concerte nici distribuire de alimente în mod gratuit pentru că se investește foarte mult în lucrările de infrastructură, și atunci bugetul e puțin restrâns” spune Ionela Zota, de la Primăria Valu lui Traian.

Bugetul comunei, alocat pentru dezvoltare

Localitatea este foarte mare și se lucrează în multe zone, atât la gaz și canalizare, cât și la drumuri și trotuare. Numărul șantierelor s-a mărit de la un an la altul, iar primarul a considerat că este mult mai important să asigure finanțarea lucrărilor astfel încât să le mențină în grafic, în detrimentul organizării spectacolelor. Din același motiv nici pachetele oferite de sărbători nu se mai dau tuturor din poartă în poartă, ci doar localnicilor care sunt cazuri sociale.

“Știu că mulți au impresia că nu se mai lucrează atât de intens, însă asta se datorează doar faptului că fiecare tranzitează doar zona în care stă, fără să dea un ocol satului. Eu fac zilnic asta și știu unde și de ce se lucrează. Știu și unde suntem în întârziere și de ce. Dovadă sunt cei 90 de km de drumuri cu finanțări aprobate pentru asfaltare, din care 60 km sunt deja realizați. Și țineți cont că vorbim despre drumuri care în subteran au trase toate rețelele de utilități posibile. La final, sper ca și cetățenii să conștientizeze că am făcut cu mult mai mult decât am promis în campanii” explică primarul Florin Mitroi.

Mergând pe ideea gospodăririi cât mai judicioase a banilor, Consiliul Local din Valu lui Traian a decis în urmă cu mai bine de o lună ca bugetul alocat Târgului de Ziua Recoltei să nu depășească 30.000 lei. Hotărârea propusă de edilul Florin Mitroi a fost votată în unanimitate de consilierii locali.

Baclavale de la Valu lui Traian

La Ziua Recoltei au ajuns și producătorii locali de baclavale, dar și echipa de bucătari trimisă de chef Cătălin Scărlătescu. La ora 11 tăvile cu minuni dulci, sărate sau picante, deja erau pregătite pentru pofticioși.

“Cele mai bune baclavale la noi le găsiți, din plin! Proaspete, rețetă tradițională turcească – perfecte sunt! Se fac greu, sunt migăloase, iar la gust sunt excepționale! Nu știu câte calorii are una, dar la cât de bune sunt nu ne mai interesează caloriile!” spune Iuliana Oancea în timp ce își etalează marfa la soare.

Baclavaua supranumită regina deserturilor turcești e o mândrie locală în Valu lui Traian, iar produsele însiropate din belșug ți se topesc în gură. La câțiva metri în față, bucătarii de la București trebăluiau în jurul unor tăvi imense, sub care ardea focul.

“Avem câteva preparate ale domnului chef Cătălin Scărlătescu – aici vom face varză cu rață în care am pus foi de dafin, piper, roșii, cimbru, ceapă, ulei și încă două ingrediente secrete. La foc stă în jur de o oră, o oră și jumătate în funcție de textură și consistență. În tava cealaltă pregătim fasolică cu ciolan afumat: am pregătit-o de aseară când am îmuiat-o, am fiert-o azi dimineață și am continuat-o pe plită. Iar dincoace, în a treia tavă vom face pomana porcului. O să avem o ciorbă rădăuțeană de rață, cu mămăliguță și tot ce trebuie” spune bucătarul Mihai Belghiru.

Toate bunătățile de la Ziua Recoltei din Valu lui Traian au fost concentrate în perimetrul Târgului. Copii au unde să se joace, iar părinții unde să manânce și bea produse din rodul toamnei.

“Așa că le doresc numai bine, să aibă o toamnă bogată și o iarnă ușoară. Și să aibă înțelepciunea de a păstra un echilibru între supărările vieții de zi cu zi și atitudinea față de o administrație care este lăudată chiar și la nivel de țară” le-a transmis primarul Florin Mitroi locuitorilor din comună.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. INTERVIU Primarul Florin Mitroi, mesaj de Ziua Recoltei: “Am făcut mai mult decât am promis în campanii. Este mai important să mențin lucrările în grafic, decât să organizez spectacole” – valureni.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*