VIDEO Primul film documentar în aromână prezentat în cinema vine la Constanța

Film documentar de Toma Enache
Film documentar de Toma Enache

O proiecție specială va avea loc la Constanța la sfârșitul acestei săptămâni. Regizorul Toma Enache lansează documentarul ”Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…”.

Pelicula a fost prezentă la Festivalul Internațional de film Manakia Brothers și la Balkan Film&Food Festival din Albania.

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton și Ianaki Manakia și terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână: „Nu sunt faimos dar sunt armân”.

Documentarul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac, între filmele de după 1905, realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul armânilor și filmul „Nu sunt faimos dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui și situația armânilor în prezent.

Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor.

Pentru această peliculă, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în turneu in Balcani, SUA, Europa. Vor fi imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franța, Germania și SUA, din locuri importante pentru armânii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leagănul aromânilor, Krusevo , prima Republică din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a înființat, în 1903, Asociația Farșarotul, care funcționează și acum.

Filmul va putea fi urmărit sâmbătă, 28 noiembrie, în Constanța, de la ora 17.00 și de la ora 19.00, la Cityplex Tomis. Ambele reprezentanții sunt proiecții de gală, la care va participa și regizorul, care va răspunde la întrebările telespectatorilor.

În Constanța, biletele se pot cumpăra, între orele 13.00 și 20.00, de la Cinema Cityplex.

1 Trackback / Pingback

  1. Constanța News: Primul film documentar în aromână prezentat în cinema vine la Constanța | La Steaua

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*