VIDEO Planuri mari pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. După extinderea Delfinariului, conducerea instituției dorește și un nou Acvariu, dar și un nou Planetariu

Delfinariul din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Charles Baudelaire denumea mediul natural “templul cu stâlpi vii”, iar biologul Eugen Pora (care avea specializare la Sorbona) spunea că “e momentul să-i învăţăm pe copii de ce trebuie protejată natura”. E greu ca să formezi conştiinţa ecologică a unei nații după ce ne-am obișnuit cu ideea că ni se cuvine să consumăm tot ce este pe Pământ, dar nu e imposibil. Lecția despre natură înseamnă mai mult decât nişte cunoştinţe teoretice: înseamnă implicare și participare la activităţi care să trezească interesul pentru mediul ambiant.

Pentru asta există Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța: să vină în completarea educației din școli cu lucruri practice, vii și palpabile. Biologii de la Delfinariu, de exemplu, predau la fiecare reprezentație o lecție cu exponate vii – delfinii – despre viața lor în mare, despre comportamentul lor și despre mediul în care trăiesc. La fel se întâmplă la Acvariu: nu doar că admirăm peștii exotici plini de culori care îți iau ochii: aflăm și informații despre viața lor.

“Un acvariu și un delfinariu sunt necesare, reprezintă un pol important pentru turismul constănțean la Marea Neagră fiindcă oferă o componentă: bioturismul. Este o componentă care completează oferta turistică. Firește că oamenii vin la plajă, că vin să se distreze, dar oamenii au și familii, copii, care vor să facă altceva.

Sunt foarte multe elemente ce pot să țină de bioturismul constănțean și care se constituie într-o atracție importantă. Bioturismul este un element important ce ține și de educație și responsabilitate”, spune biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Acvariul și Delfinariul sunt construite în același an (1958) și au cam îmbătrânit. Sunt construcții emblematice pentru Constanța, care atrag în fiecare an tot mai mult public. Era de așteptat ca la un moment dat să își atingă limitele, iar construcția a două clădiri noi a devenit mai necesară ca oricând.  La Delfinariu învățăm despre rolul oceanelor în crearea unui mediu mai puţin poluat, la Microrezervația din spatele lui, copiii își formează atitudini şi deprinderi ecologice, iar Acvariul conştientizează publicul de problemele Mării Negre, lângă care locuim.

“Președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu s-a deplasat în dățile anterioare la Bruxelles, unde a încercat să găsească surse de finanțare pentru județul Constanța. De asemenea, la minister. Și a reușit: a adus 5 milioane de euro anul trecut pentru extinderea Delfinariului care presupune triplarea volumului de apă, triplarea suprafeței necesare delfinilor și din acest punct de vedere ne vom putea mândri cu, cred, cel mai frumos și modern Delfinariu din estul Europei.

Ne dorim ca în continuare să găsim soluții de finanțare externă pentru a realiza mari proiecte. Firește că veniturile noastre ne permit investiții mai mici, care presupun amplasamente pentru animale dar și modernizări. Însă pentru marile proiecte ca de exemplu o nouă clădire la Planetariu, sau alt exemplu, un nou Acvariu, ca și acest nou Delfinariu – sursele financiare guvernamentale sau europene, sunt de dorit” spune Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Extinderea Delfinariului sau un Acvariu nou presupune sume mari și foarte mari, care pot veni din finanțări europene sau bani de la Guvern. Investiția s-ar întoarce însutit către public, prin ceea ce oferă complexul muzeal de științe ale naturii, însă deocamdată trebuie identificată sursa cea mai viabilă de finanțare.

În februarie, conducerea Delfinariului va avea o serie de întâlniri cu Direcția de Proiecte a Consiliului Județean Constanța cu care să promoveze proiecte și idei, care să ajungă la finanțatorii guvernamentali sau europeni, și care să constituie puncte de plecare pentru noi investiții și noi modernizări. Momentan, proiectul unui nou Acvariu este finanțat și este pe masa Consiliului Județean Constanța, însă lucrarea propriu zisă nu are încă bani.

“Ne dorim și un Planetariu nou, fiindcă dacă vom avea anul acesta echipamentele noi ce se află acum pe masă tratativelor în faza de achiziție (e vorba de licitație) ne vom gândi imediat la o nouă clădire pentru aceste echipamente de aproape 1 milion de euro.

O clădire care să satisfacă nivelul la care am ajuns cu echipamentele, o clădire care va presuspune cel puțin în timpul sezonului un număr mai mare de scaune pentru vizitatori. Acum ne ajung 60 de scaune pentru vizitatorii din extrasezon, pentru constănțeni, însă astă vară nu au ajuns, și în consecință ne trebuie un nou planetariu și un Observator modernizat” spune Adrian Bîlbă.

Un puternic complex muzeal de științe ale naturii oferă o educație ecologică elevilor  și-i face conștienți la problemele de mediu, le dezvoltă spiritul civic și capacitatea de decizie și le oferă o alternativă de petrecere a timpului liber.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*